Το μη δεσμευτικό ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 43 αποχές, προκαλώντας χειροκροτήματα σε όλη την αίθουσα της γενικής συνέλευσης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το Reuters. Είναι επακόλουθο της ιστορικής συμβουλευτικής απόφασης του ICJ, το οποίο προέτρεψε τον Ιούλιο το Ισραήλ «να σταματήσει την παράνομη παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη το συντομότερο δυνατό και να σταματήσει αμέσως κάθε δραστηριότητα εποικισμού εκεί».

Η Γενική Συνέλευση απαιτεί:

– τερματισμό της παράνομης κατοχής της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, από το Ισραήλ εντός 12 μηνών

– τερματισμό της συνενοχής των κρατών στην υποβοήθηση ή διατήρηση αυτής της κατοχής με την επιβολή εμπορικών και στρατιωτικών κυρώσεων, όπως “παύση της εισαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων που προέρχονται από τους ισραηλινούς οικισμούς, καθώς και της παροχής ή μεταφοράς όπλων, πυρομαχικών και συναφούς εξοπλισμού” στο Ισραήλ. Τον Απρίλιο του 2024, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησε να επιβληθεί εμπάργκο στην “πώληση, μεταφορά και εκτροπή όπλων, πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη”

– Πρόληψη, απαγόρευση και εξάλειψη των παραβιάσεων του άρθρου 3 της CERD από το Ισραήλ, που προσδιορίζονται στη συμβουλευτική γνωμοδότηση, σχετικά με το απαρτχάιντ.

– Επιβολή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, κατά ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στη διατήρηση της παράνομης κατοχής του Ισραήλ.

Επιπλέον, ζητάει από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να υποβάλει έκθεση εντός τριών μηνών σχετικά με την πρόοδο που είχε σημειώσει ζητώντας από το Ισραήλ να συνεργαστεί.

Πρόκειται για το πρώτο ψήφισμα που κατατίθεται από την Παλαιστίνη από τότε που η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε τον Μάιο με 143 ψήφους υπέρ έναντι 9 κατά για την αναβάθμιση του καθεστώτος παρατηρητή της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, δίνοντας στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία το δικαίωμα να υποβάλλει ψηφίσματα. Η ψηφοφορία αυτή ήρθε αφού οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Απρίλιο για να εμποδίσουν την παροχή καθεστώτος πλήρους μέλους του ΟΗΕ στην Παλαιστίνη.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση, σε αντίθεση με το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά άσκησαν πιέσεις μεταξύ των συμμάχων τους για να ελαχιστοποιήσουν τις ψήφους κατά του Ισραήλ, όπως αναφέρει επίσης το Reuters.

Υπενθυμίζεται, πως τον Οκτώβριο η Γ. Σ. του ΟΗΕ ψήφισε με 120 υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές, ζητώντας να επιτραπεί μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ενώ τον Δεκέμβριο η συνέλευση ψήφισε με 153 υπέρ 10 κατά και 23 αποχές την άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, τάχθηκε κατά της υιοθέτησης του τελευταίου ψηφίσματος, λέγοντας ότι ήταν μονόπλευρο και ερμήνευε «επιλεκτικά» την ουσία της γνωμοδότησης του ICJ. Το ίδιο το Ισραήλ έχει επιτεθεί πολλές φορές στον ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για «μεροληψία», ενώ σε επιθέσεις του στη Γάζα έχουν σκοτωθεί υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως είπε πρόσφατα ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν απαντάει πλέον στα τηλεφωνήματά του: «Αν καταλαβαίνω καλά, έχει ήδη πει δημόσια πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ζητήσει να συναντηθεί μαζί μου. Άρα πιθανόν δεν πρόκειται να γίνει συνάντηση». «Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το ζήτημα ενός τηλεφωνήματος ή της μη τηλεφωνικής κλήσης, μιας συνάντησης ή μη συνάντησης – αυτό που έχει σημασία είναι τι συμβαίνει στο έδαφος. Αυτό που έχει σημασία είναι η ταλαιπωρία των ανθρώπων. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνεχής άρνηση της λύσης των δύο κρατών και η υπονόμευση αυτής της λύσης των δύο κρατών από τις διαφορετικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος. Με αρπαγές γης, με εξώσεις, με τους νέους οικισμούς που χτίζονται – όλα παράνομα και στο πλαίσιο μιας κατοχής που τώρα, σύμφωνα με τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου, είναι από μόνη της παράνομη» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι εισηγητές, που διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ, κατηγόρησαν τα «διπλά πρότυπα» των δυτικών χωρών στον καταστροφικό πόλεμο και δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του. «Νομίζω ότι είναι αναπόφευκτο για το Ισραήλ να γίνει παρίας μπροστά στη συνεχή, αδυσώπητη, συκοφαντική επίθεση που δέχονται τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς και τα εκατομμύρια των Παλαιστινίων», δήλωσε η Φραντσέσκα Αλμπανέζ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αναφερόμενη σε λεκτικές και στρατιωτικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα. «Μήπως θα έπρεπε να εξεταστεί η συμμετοχή του ως μέλος αυτού του οργανισμού, για τον οποίο το Ισραήλ φαίνεται να έχει μηδενικό σεβασμό;» αναρωτήθηκε.