Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Κατερίνα Αγγελιδάκη στο «Documento», στις 17 Σεπτεμβρίου αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» απόφαση (ΑΔΑ:Ψ6Π846ΝΚΟΣ-9ΘΝ) υπογεγραμμένη από τη Γενική Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αικατερίνη Δελλαπόρτα, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται χώροι του μουσείου στην «Hendes Majestaet Dronning Anne- Marie» (Αυτής Μεγαλειότητα Άννα Μαρία), όπως αναγράφεται η Άννα Μαρία της Δανίας, σύζυγος του εκλιπόντος έκπτωτου βασιλιά, Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η εκχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών στην Άννα Μαρία της Δανίας

«Η εκχώρηση του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας για δεξίωση “γαλαζοαίματων” έναντι ελάχιστης αμοιβής, αποτελεί πολιτικό και διοικητικό σκάνδαλο.

Η διοικήτρια του Μουσείου, με σκανδαλώδη απόφασή της παραχωρεί για δύο μέρες (26 και 27 Σεπτεμβρίου 2024) το Μουσείο έναντι μόλις 15.000 ευρώ στην Άννα Μαρία της Δανίας (σύζυγο τεθνεώτος Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ), για “ιδιωτική δεξίωση” 250 ατόμων.

Στην απαράδεκτη απόφαση, μάλιστα, η σκανδαλώδης παραχώρηση εμφανίζεται κι ως αγαθοεργία, αναφέροντας επί λέξει ότι “η διοργανώτρια αναλαμβάνει να καλύψει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό́ και προσφέρει δωρεάν συντήρηση των κήπων”.

Την ώρα που το Βυζαντινό Μουσείο υποφέρει από τις πολιτικές της κυρίας Μενδώνη, η κυβέρνηση το “αξιοποιεί” για δεξιώσεις “γαλαζοαίματων”. Κρίμα!»

Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά): «Το “κλείσιμο του ματιού ” της ΝΔ προς όλες τις φυλές της ήταν εμφανές»

Η Σία (Αθανασία) Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, αναφέρει πως «το Υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει την παραχώρηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου στην “Αυτής Μεγαλειότητα βασίλισσα Άννα-Μαρία “. Ποια είναι αυτή η Μεγαλειότητα; Η χήρα του έκπτωτου Κωνσταντίνου. Πονηρά στη Διαύγεια ο τίτλος είναι στη δανέζικη γλώσσα».

«Το “κλείσιμο του ματιού ” της ΝΔ προς όλες τις φυλές της ήταν εμφανές εδώ και καιρό, ήδη από την κηδεία του έκπτωτου . Ότι θα χρησιμοποιούσε τα Μουσεία ως χώρους ιδιωτικής χρήσης από φίλους της, πλούσιους και γαλαζοαίματους, ήταν επίσης προφανές από την μετατροπή των 5 μεγάλων Μουσείων σε ΝΠΔΙΔ» προσθέτει και συνεχίζει:

«Ότι θα έφτανε όμως τόσο απροκάλυπτα στην πρόκληση των δημοκρατικών αισθημάτων του ελληνικού λαού, μέσα από την αναίρεση στην πράξη της βούλησής του όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα του 1974 συντριπτικά και σφράγισε τη Μεταπολίτευση, ξεπερνάει κάθε όριο.

Το unfair του πατρός Μητσοτάκη προσπαθεί να αποκαταστήσει ο υιός. Όμως έχουσιν οι φύλακες γνώσιν.

Να αποσυρθεί άμεσα ο βασιλικός τίτλος από το έγγραφο του Υπουργείου. Να μην επιτραπεί η παραχώρηση του Μουσείου σε ιδιωτικά δείπνα έκπτωτων γαλαζοαίματων. Να επανέλθουν τα 5 μεγάλα Μουσεία στο πρότερον καθεστώς.

Εμείς πάντως θα είμαστε έξω από το Μουσείο τις μέρες του δείπνου της “αυτής Μεγαλειότητας “.
Η δημοκρατία απαιτεί επαγρύπνηση και με τη ΝΔ στην κυβέρνηση ακόμα μεγαλύτερη».