Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη

Όλα ξεκίνησαν το 2019 όταν ο Γιώργος Καλαϊτζίδης είχε κάνει μία ανάρτηση που αφορούσε στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, όταν αναμενόταν το βούλευμα για την χορήγηση της άδειάς του.

Η ανάρτηση ήταν η εξής: 

«Αυτήν την Πέμπτη το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου θα αποφασίσει εάν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα. Η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και είναι ζήτημα αν θα αντέξει τις επόμενες μέρες. Οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα την ζωή του Δημήτρη την ζωή την δικιά μας και την ζωή την δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν».

Παπαρρούσου: «Δεν υπήρξε καμία απειλή προς κανέναν»

Όπως εξηγεί η Άννυ Παπαρρούσου στο TPP, «η ανάρτηση θεωρήθηκε απειλή προς τους δικαστές, ενώ ο Γιώργος Καλαϊτζίδης όταν έγραφε για κόκκινο νήμα, αναφερόταν στη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα, και όταν έλεγε ότι όλα θα κοκκινήσουν, αναφερόταν στις κόκκινες σημαίες των οργανώσεων που θα ξεχυθούν στους δρόμους σε σχετικές διαδηλώσεις. Τότε, η ένωση δικαστών και εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι οι δικαστές δεν τρομοκρατούνται και στη συνέχεια ασκήθηκε δίωξη στον Γιώργο Καλαϊτζίδη για απειλή παράνομης βίας».

Εξαιτίας ορισμένων καθυστερήσεων, εν τέλει η υπόθεση εκδικάστηκε χθες, Πέμπτη 19/09. «Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης ερωτήθηκε από την έδρα αν έχει ανασκευάσει, αν έχει ζητήσει συγγνώμη και αν έχει μετανιώσει, ενώ εκείνος αρνήθηκε εξ αρχής τις κατηγορίες, ενώ δεν υπήρχε καμία απειλή προς κανέναν. Όσα έγραψε ήταν στα πλαίσια των γενικότερων κινητοποιήσεων που συνέβαιναν εκείνες τις μέρες και ήταν καθημερινές, στα πλαίσια της πιθανότητας θανάτου του Δημήτρη Κουφοντίνα», λέει η Άννυ Παπαρρούσου.

Καλαϊτζίδης: «Προειλημμένη απόφαση – Με ρωτούσαν αν μετανιώνω λες και αποδέχομαι την κατηγορία»

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης μιλώντας στο TPP κάνει λόγο για μία προειλημμένη απόφαση: «Πλέον έχει πέσει και το τελευταίο φύλλο συκής. Όπου είδαν τη λέξη “κόκκινο” τη συνδύασαν με το αίμα. Εγώ όταν είπα “κόκκινο νήμα” εννοούσα τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα και όταν είπα ότι όλα θα γίνουν κόκκινα εννοούσα τις κινητοποιήσεις με τις σημαίες μας. Το ίδιο είχε γίνει και σε μία δίκη που είχα τον Μάιο, πάλι για μία ανάρτηση, που είχα αναφέρει μία φράση του Σαίξπηρ “πόλεμος για ένα άχυρο” και τότε πάλι με κατηγορούσαν ότι προτρέπω σε πόλεμο. Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα τις κατηγορίες, ακόμη και μετά την ανακοίνωση της ένωσης εισαγγελέων και δικαστών που έλεγαν ότι απειλείται η ζωή τους, εγώ επανήλθα με νέα ανάρτηση και διευκρίνισα ότι ουδέποτε εννόησα κάτι τέτοιο. Ενώ λοιπόν έχω ξεκαθαρίσει και πριν τη δίωξη μου και στην απολογία μου ότι ποτέ δεν εννοούσα ότι θα χυθεί αίμα, βρίσκομαι στο δικαστήριο και με ρωτάνε αν μετάνιωσα, λες και το αποδέχομαι και μένει να το πάρω πίσω. Από τις ερωτήσεις τους φαινόταν ότι η απόφαση είχε ήδη παρθεί», αναφέρει.

Αναβαθμίστηκε η κατηγορία από προτροπή σε βία, σε αντίσταση

Η απόφαση που ελήφθη σήμερα, ήταν να μετατραπεί η κατηγορία από προτροπή σε βία, σε αντίσταση, σύμφωνα με τον παλιό Ποινικό Κώδικα. Η κατηγορία της αντίστασης, όπως διατυπώνεται στο άρθρο 167 προβλέπει μεταξύ άλλων ότι «όποιος μεταχειρίζεται βία ή απειλή βίας για να εξαναγκάσει κάποια αρχή ή υπάλληλο να ενεργήσουν πράξη που ανάγεται στα καθήκοντά τους ή να παραλείψουν νόμιμη πράξη, καθώς και όποιος βιαιοπραγεί κατά υπαλλήλου ή προσώπου που έχει προσληφθεί ή άλλου υπαλλήλου που έχει προστρέξει για να τον υποστηρίξει ενώ διαρκεί η νόμιμη ενέργειά του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους».

Η Άννυ Παπαρρούσου υποστήριξε στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη υπόθεση αδίκημα αυτού του τύπου. «Οι δικαστές, δεν είναι σαν τον μέσο πολίτη που είναι υποκείμενα των αδικημάτων. Έχουν εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Η κοινωνία τους διασφαλίζει εγγυήσεις ώστε να πάρουν όποια απόφαση θέλουν. Και φυσικά σε κάθε περίπτωση υπόκεινται σε οξεία κριτική. Ακόμη είναι υποχρεωμένοι εκ της θέσεώς τους να αφουγκράζονται την κοινωνία όπως αυτή εκφράζεται, με κάθε έκφανση της έκφρασης της άποψης και της γνώμης της», δήλωσε.

«Παρερμηνεύθηκε σκόπιμα η ανάρτηση για να διωχθεί – Με τον νέο Ποινικό Κώδικα θα έμπαινε για 15 μήνες φυλακή για μία ανάρτηση»

Ωστόσο, επισημαίνει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το έγκλημα όπως διατυπώνεται στο άρθρο 167 δεν τελέστηκε. «Η ανάρτηση του Γιώργου Καλαϊτζίδη παρερμηνεύθηκε σκόπιμα προκειμένου να διωχθεί. Ήταν μία δίωξη σκοπιμότητας, η οποία οδήγησε σε απόφαση σκοπιμότητας στα πλαίσια των πολιτικών διώξεων των πολιτικών αντιπάλων που το κράτος θεωρεί εχθρούς. Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, τώρα θα έμπαινε για 15 μήνες φυλακή για μία ανάρτηση! Η απειλή ορίζεται ως την πράξη που προκαλεί φόβο και ανησυχία. Δεν μπορεί μία ανάρτηση τέτοιου τύπου στα social media να φέρνει φόβο και ταραχή στους δικαστές. Δεν αρμόζει φόβος στο δικαστικό σώμα, διότι το κράτος παρέχει εγγυήσεις ανεξαρτησίας όσο επικίνδυνες και αν είναι οι υποθέσεις που δικάζονται, όπως για παράδειγμα υποθέσεις που αφορούν σε μαφίες κ.α. Δηλαδή η περίπτωση μίας ανάρτησης στο Facebook είναι πραγματικά ήσσονος σημασίας», είπε η Άννυ Παπαρρούσου.

«Έχω μαζέψει 38 μήνες φυλακής μόνο για αναρτήσεις – Για τον ακροδεξιό χώρο ουδέποτε είδαμε ποινή»

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης εξηγεί ότι πλέον ακολουθείται το ίδιο μοτίβο. «Κάνω μία ανάρτηση, παρερμηνεύονται όσα λέω σκόπιμα, ασκείται δίωξη και καταδικάζομαι. Όμως μ’ αυτά και με εκείνα έχω μαζέψει 38 μήνες φυλακής μόνο για αναρτήσεις στο Facebook. Έχω καταδικαστεί σε 8 μήνες για ανάρτηση για τον ΣΚΑΪ, όταν είχε βγει πάλι το ΔΣ και έλεγε ότι τους απειλώ. Καταδικάστηκα 9 μήνες για «απειλές» στο ΣΕΒ, πάλι καλά αθωώθηκα στο Εφετείο. Στα τέλη του Μάη καταδικάστηκα σε 6 μήνες πάλι για ανάρτηση και αυτή τη φορά πήγα με αντιτρομοκρατικό νόμο, η πρώτη καταδίκη με τον αντιτρομοκρατικό νόμο για αναρτήσεις στα social media, και χθες, σε 15 μήνες και μάλιστα με αναβαθμισμένη ποινή, από απειλή παράνομης βίας σε αντίσταση για να καταδικαστώ σε περισσότερους μήνες. Εγώ θέλω να πω ότι επειδή παρακολουθώ την ειδησεογραφία, δεν έχω δει άλλη περίπτωση σαν τη δική μου. Όταν παπάδες, μητροπολίτες, ακροδεξιοί και λοιποί προτρέπουν πραγματικά σε βία δε βλέπω καταδίκες. Για τον ακροδεξιό χώρο ουδέποτε είδαμε ποινή. Είναι ξεκάθαρη στοχοποίηση. Έχουν εμμονή, είναι καταδίκη πολιτικής σκοπιμότητας», λέει.

Ο Γιώργος Καλαϊτζίδης εκτιμά ότι επειδή αυτή η ανάρτηση αφορούσε δικαστές, «η απόφαση πάρθηκε για συντεχνιακούς λόγους». «Δικαστές καταδικάζουν κάποιον που “βάλλει” κατά δικαστών. Αυτό συνέβη. Γι’ αυτό ήταν προειλημμένη η απόφαση. Άκουγα πράγματα απίστευτα. Έλεγε η εισαγγελέας ότι είδε την ανάρτησή μου “άπειρος κόσμος”, λες κι εγώ περίμενα ότι η ανάρτησή μου θα παίζει στο δελτίο των 19:00. Μέσα ενημέρωσης αναδημοσίευαν τις αναρτήσεις μου προκειμένου να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη χορηγηθεί άδεια στον Κουφοντίνα! Με ρωτούσαν οι δικαστές τι εννοώ όταν γράφω ότι “θα επηρεαστούν οι ζωές μας” προσπαθώντας κι από εκεί να δείξουν ότι προτρέπω σε βία. Εγώ τους είπα ότι τότε η ζωή του Κουφοντίνα κρεμόταν σε μία κλωστή, είχε φτάσει στα όριά του. Δεν θα επηρεαζόμασταν δηλαδή αν είχαμε εδώ τον πρώτο νεκρό πολιτικό κρατούμενο απεργό πείνας στην Ευρώπη μετά από 50 χρόνια; Δεν θα επηρεάζονταν οι ίδιοι;», διερωτάται.

Κλείνοντας, τονίζει: «Βρισκόμαστε πλέον σε μία αχαλίνωτη κατάσταση που ο καθένας λέει και κάνει ό,τι θέλει. Είναι πραγματικά απίστευτο. 38 μήνες σύνολο για αναρτήσεις στο Facebook και μάλιστα όλα αυτά περιμένοντας την μεγάλη δίκη του Ρουβίκωνα με δικογραφία 200GB, με την πρωτοφανή κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει πλημμελήματα, όπου με ονόμασαν αρχηγό».