Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο, λέγοντας ότι τα πολεμικά τους αεροσκάφη έπληξαν περισσότερους από 100 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ. Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου ανέφερε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε τουλάχιστον 52 επιδρομές στο νότιο τμήμα της χώρας το βράδυ της Πέμπτης και ότι ο Λίβανος είχε επίσης εξαπολύσει επιδρομές σε στρατιωτικές τοποθεσίες στο βόρειο Ισραήλ. Το πρωί της Παρασκευής, το Ισραήλ ήρε τις εντολές περιορισμού της μετακίνησης που είχε εκδώσει την Πέμπτη για κοινότητες στα Υψίπεδα του Γκολάν και τμήματα του βόρειου Ισραήλ, όπως επιβεβαίωσε ο στρατός του.

Οι νέες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο ξεκίνησαν τη ώρα που o ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα διαμήνυε σε διάγγελμά του ότι «η πράξη του Ισραήλ να αποπειραθεί να δολοφονήσει χιλιάδες Λιβανέζους εκ προθέσεως μέσω των συντονισμένων χτυπημάτων των τελευταίων δύο ημερών συνιστά κήρυξη πολέμου», ενώ προειδοποίησε ότι «ο Λίβανος θα απαντήσει στην τρομοκρατική αυτή πράξη με δίκαιη τιμωρία» και δεσμεύτηκε ότι «η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τη Γάζα, όποιες και αν είναι οι συνέπειες».

Το διάγγελμα του Νασράλα έγινε στον απόηχο των δύο κυμάτων εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ, που προκάλεσαν τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 3.000, μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει επίσημα τις εκρήξεις, αλλά πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ήταν υπεύθυνη. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι το επεισόδιο ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της ομάδας. Τουλάχιστον μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε κοντά σε κηδεία που διοργάνωσε η Χεζμπολάχ για όσους σκοτώθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου ανακοίνωσε την Τρίτη, την επέκταση του πολέμου στο μέτωπο του Λιβάνου, μια ημέρα αφότου οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα δικαιώματα προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να γίνει «παρίας» της διεθνούς κοινότητας λόγω της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα. «Ανοίγουμε μια νέα φάση στον πόλεμο. Απαιτεί θάρρος, αποφασιστικότητα και επιμονή από εμάς» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, σε δηλώσεις του σε βάση της πολεμικής αεροπορίας.  Το «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια», δήλωσε, αναφερόμενος στο μέτωπο με τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. «Δεν ξεχάσαμε τους ομήρους (σ.σ. που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας) και δεν ξεχάσαμε τις αποστολές μας στα νότια», είπε ο Γκάλαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Μας υποχρεώνει το καθήκον και διεξάγουμε αυτά τα έργα ταυτόχρονα» στον βορρά και στον νότο, πρόσθεσε. «Το καθήκον μας είναι σαφές: να διασφαλίσουμε ότι οι κάτοικοι του βορρά θα επιστρέψουν στα σπίτια τους σώοι και ασφαλείς», κατέληξε.

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι εκρήξεις βομβητών, που στοχοθέτησαν μέλη της οργάνωσης Χεζμπολάχ, υποδεικνύουν «έναν σοβαρό κίνδυνο μιας δραματικής κλιμάκωσης στον Λίβανο και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η κλιμάκωση». «Προφανώς η λογική του να προκαλέσουν την έκρηξη όλων αυτών των συσκευών είναι να το κάνουν ως ένα προληπτικό πλήγμα πριν από μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση», είπε σε δημοσιογράφους.