Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι ο Λίβανος «χτυπήθηκε από θλίψη και φόβο» με τις θανατηφόρες επιθέσεις αυτής της εβδομάδας, οι οποίες προκλήθηκαν από έκρηξη τηλεειδοποιητών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών και τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει «να ζει υπό τον φόβο ενός επικείμενου πολέμου».
«Υπάρχει διπλωματικός δρόμος…και αυτό θέλει να χαράξει η Γαλλία για τον Λίβανο με όλους τους εταίρους της… Πρώτα απ’ όλα, η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι «η ακεραιότητα, η ασφάλεια και η κυριαρχία του Λιβάνου πρέπει να διατηρηθούν». «Και τίποτα, καμία περιφερειακή περιπέτεια, κανένα ιδιωτικό συμφέρον, καμία πίστη σε οποιαδήποτε αιτία, δεν αξίζει να ξεκινήσει μια σύγκρουση στον Λίβανο» τόνισε.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Στεφάν Σεζούρν ότι οι δύο χώρες «είναι ενωμένες στην έκκληση για αυτοσυγκράτηση και στην προτροπή για αποκλιμάκωση όταν πρόκειται για τη Μέση Ανατολή γενικά και όταν πρόκειται για τον Λίβανο ειδικότερα». Ο Σεζούρν δήλωσε ότι είναι «πολύ ανήσυχοι» από την τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε την έκκληση προς όλα τα μέρη να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις. «Ο Λίβανος έχει σημασία για τη Γαλλία. Ο Λίβανος δεν θα ανακάμψει από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», είπε, εκφράζοντας τη στήριξή του στον λιβανέζικο λαό.
Υπενθυμίζεται πως δύο κύματα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ προκάλεσαν τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 3.000, μέχρι στιγμής. Σύμφωνα με το Reuters, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει επίσημα τις εκρήξεις, αλλά πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ ήταν υπεύθυνη. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι το επεισόδιο ήταν η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στην ιστορία της ομάδας.
Αν και το Ισραήλ έχει εμπλακεί και στο παρελθόν σε δολοφονίες με τη χρήση πειραγμένων συσκευών επικοινωνίας -συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του πυροτεχνουργού της Χαμάς, Γιαχία Αϊγιάς, το 1996, μέσω ενός κινητού τηλεφώνου που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά- η κλίμακα των επιθέσεων, που περιλάμβανε χιλιάδες ταυτόχρονες πυροδοτήσεις, ήταν πρωτοφανής. Αυτό έχει αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί ανησυχίες για την πιθανότητα οι επιθέσεις αυτές να χρησιμεύσουν ως πρότυπο για μελλοντικές τρομοκρατικές απόπειρες, με τη χρήση ευάλωτων σημείων στις περίπλοκες και συχνά αδιαφανεις αλυσίδες εφοδιασμού για ηλεκτρονικά ή ακόμη και καθημερινά είδη, που περνούν από μια σειρά από διαδικασίες και χώρες πριν φτάσουν στα φυσικά καταστήματα.
Εντωμεταξύ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποίησαν μια νέα σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών στον νότιο Λίβανο, αφού οι ισραηλινές αρχές έδωσαν το «πράσινο φως» για μετατόπιση του κέντρου βάρους του πολέμου στα βόρεια. Οι νέες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο ξεκίνησαν τη ώρα που o ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα διαμήνυε σε διάγγελμά του ότι «η πράξη του Ισραήλ να αποπειραθεί να δολοφονήσει χιλιάδες Λιβανέζους εκ προθέσεως μέσω των συντονισμένων χτυπημάτων των τελευταίων δύο ημερών συνιστά κήρυξη πολέμου», ενώ προειδοποίησε ότι «ο Λίβανος θα απαντήσει στην τρομοκρατική αυτή πράξη με δίκαιη τιμωρία» και δεσμεύτηκε ότι «η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τη Γάζα, όποιες και αν είναι οι συνέπειες».
Ο Γενικός Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Υποστράτηγος Hossein Salami, επιβεβαίωσε ότι «η σιωνιστική τρομοκρατική ενέργεια στον Λίβανο αναμφίβολα πραγματοποιήθηκε εν μέσω απογοήτευσης από τις διαδοχικές ήττες της σιωνιστικής οντότητας». Προστίθεται ότι «σύντομα θα γίνουμε μάρτυρες της πλήρους κατάρρευσης αυτής της δολοφονικής και εγκληματικής οντότητας μέσω της συντριπτικής απάντησης από το Παλαιστινιακό Μέτωπο».