Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννη Τραγάκη, έχει παραπέμψει στην επιτροπή με το ερώτημα της διαγραφής από μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, με βάση την περίπτωση β) του άρθρου 20 και το άρθρο 21 του κανονισμού λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά.

Σημειώνεται ότι ο Μάριος Σαλμάς ήταν ανάμεσα στους 11 βουλευτές/τριες της ΝΔ που συνυπέγραψαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τη μη προστασία των δανειοληπτών. Ο κ.Σαλμάς είχε προχωρήσει και σε επικριτικές προς την κυβέρνηση δηλώσεις μετά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι «ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα ο Μάριος Σαλμάς, σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του είχε καταγγείλει «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» για τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το θέμα είχε καταθέσει έγγραφη ερώτηση το καλοκαίρι, προκαλώντας την απάντηση της Λίνας Μενδώνη, στο τέλος Ιουλίου, αλλά ο βουλευτής επανήλθε, τονίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

Την Κυριακή (22/9), σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, μέσω συνεργατών του ο Μάριος Σαλμάς εξέφρασε την έκπληξή του καθώς «ο πρωθυπουργός αντί να εγκαλεί την κ. Μενδώνη για το γεγονός ότι δεν απάντησε, παραπέμπει για διαγραφή τον βουλευτή». Μάλιστα, οι συνεργάτες του κ. Σαλμά τόνισαν ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. κάλεσε τον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ., Ιωάννη Τραγάκη, αλλά δεν πήρε κάποια απάντηση για τον λόγο για τον οποίο παραπέμφθηκε προς διαγραφή από την Κ.Ο. του κόμματος ύστερα από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Γιώργος Βλάχος, εκ των 11 βουλευτών της ΝΔ που συνυπέγραψαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια προς τον υπουργό Οικονομικών, σε συνέντευξή του επιτέθηκε εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη, σχολιάζοντας: «Ο κ.Χατζηδάκης, το υπουργείο μας απάντησε σε 24 ώρες όχι όμως όπως θα έπρεπε. Μας απάντησε με Δελτίο Τύπου που έστειλε στους κυβερνητικούς συντάκτες και την επόμενη μέρα ενημερώθηκαν οι βουλευτές. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει αλλά εν πάση περιπτώσει ίσως να είναι σημεία των καιρών». «Το ουσιαστικό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα σε αυτά που είπαμε. Ποια έμειναν αναπάντητα δεν θα κάνω το λάθος που έκανε ο κ. Χατζηδάκης να τα συζητήσω δημόσια θα επανέλθω δια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου» προσέθεσε.

«Ο κ. Σαλμάς παραπέμπεται για κάποιες καταγγελίες που έκανε και δεν έχει σχέση με την ερώτηση, η οποία έγινε στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τα κόκκινα δάνεια» σημείωσε ακόμα ο κ. Βλάχος για την παραπομπή του Μάριου Σαλμά προς διαγραφή. «Άκουσα τις καταγγελίες του κ. Σαλμά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και περίμενα τότε ότι ο πρωθυπουργός ή κάποιοι συνεργάτες του θα τον καλούσαν να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία για όλα αυτά που είπε, αντ’ αυτού βλέπω ότι αυτό το θέμα μετά από τόσο καιρό σέρνεται ακόμη, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στις σημερινές εξελίξεις», σημείωσε.