Σε δήλωσή του μετά την επικύρωση της διαγραφής του, ο Μάριος Σαλμάς τόνισε:

«Αν με διαγράφει ο κ. Μητσοτάκης επειδή αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, αν με διαγράφει επειδή αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, αν με διαγράφει επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου.

Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο. Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των βουλευτών και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής».

Ο κ.Σαλμάς τόνισε στη συνέχεια ότι δεν προτίθεται να παραδώσει την έδρα.

Σημειώνεται ότι ο Μάριος Σαλμάς ήταν ανάμεσα στους 11 βουλευτές/τριες της ΝΔ που συνυπέγραψαν ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τη μη προστασία των δανειοληπτών. Ο κ.Σαλμάς είχε προχωρήσει και σε επικριτικές προς την κυβέρνηση δηλώσεις μετά την απάντηση του υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι «ρωτήσαμε για τον κόσμο και η ερώτηση απαντιέται για το πώς οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια».

Παράλληλα ο Μάριος Σαλμάς, σε δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις του είχε καταγγείλει «φωτογραφικούς διαγωνισμούς» για τα κυλικεία στους αρχαιολογικούς χώρους, από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το θέμα είχε καταθέσει έγγραφη ερώτηση το καλοκαίρι, προκαλώντας την απάντηση της Λίνας Μενδώνη, στο τέλος Ιουλίου, αλλά ο βουλευτής επανήλθε, τονίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

«Που να το πω; Το είπα στην ΚΟ, το είπα στη Βουλή, το έκανα ξανά ερώτηση. Που είναι ο εισαγγελέας; Αυτό ήταν πρωτοσέλιδο. Αυτή τη δουλειά θα κάνω, θα πηγαίνω στον εισαγγελέα;», ανέφερε συγκεκριμένα σε τηλεοπτική του εμφάνιση. Eπιτέθηκε επίσης στον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για αυξήσεις στις τιμές 800 φαρμάκων.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ μετά τις Ευρωκλογές, ο κ.Σαλμάς είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών. Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είχε απαντήσει ότι «δε δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41%, επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς».