Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι προεδρικές εκλογές στη Σρι Λάνκα πέρασαν στον δεύτερο γύρο για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Κανένας υποψήφιος δεν έλαβε το υποχρεωτικό 50% των ψήφων, στις πρώτες εκλογές, μετά την πρωτοφανή οικονομική κρίση που έπληξε το νησιωτικό κράτος της Νότιας Ασίας πριν από δύο χρόνια.

Ο μαρξιστικής κατεύθυνσης πολιτικός Ανούρα Κουμάρα Ντισαναγιάκε, ο οποίος θεωρείται ως εναλλακτική λύση στην παραδοσιακή πολιτική ελίτ, εξασφάλισε το 39,5% των ψήφων, μπροστά από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Σατζίθ Πρεμαδάσα που συγκέντρωσε το 34%.

Τα παραδοσιακά κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική της Σρι Λάνκα -όπως το Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) και το UNP- βρίσκονται πλέον σε δεύτερη μοίρα, αν και κυριαρχούν στο κοινοβούλιο της Σρι Λάνκα (το SLPP έχει 105 από τις 225 έδρες, ενώ το UNP έχει 3 έδρες). Το JVP του Ντισαναγιάκε έχει μόνο τρεις έδρες στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, η κατάσταση της οικονομίας ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής ατζέντας, καθώς ο 55χρονος Ντισαναγιάκε υποσχέθηκε μέτρα πρόνοιας για να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών. Έχει, επίσης, ασκήσει κριτική στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την εξασφάλιση δανείων και έχει δεσμευτεί να διαπραγματευτεί τους όρους της συμφωνίας.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ινδίας (Μαρξιστικό), συγχαίρει το λαό της Σρι Λάνκα για την αποφασιστική ψήφο του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν μετά από τον μαζικό αγώνα «αραγκαλάγια», δήλωσε το ΚΚΙ(M).

Οι διαμαρτυρίες του 2022 στη Σρι Λάνκα, που ονομάστηκαν ευρέως «αραγκαλάγια», ήταν μια σειρά μαζικών διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης της χώρας, που προκλήθηκαν από μια οικονομική κρίση, σύμφωνα με το ινδικό site Deccan Herald. «Ο Ανούρα Ντισαναγιάκε, ηγέτης του JVP και της Εθνικής Λαϊκής Δύναμης (NPP), εξελέγη ως ο ένατος εκτελεστικός πρόεδρος της Σρι Λάνκα σε αυτές τις εκλογές. Η νίκη ενός αριστερού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Σρι Λάνκα, είναι μια ιστορική περίσταση», δήλωσε το ΚΚΙ(M).

«Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος Ανούρα Ντισαναγιάκε θα οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, της προόδου και της ευημερίας, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στις προσπάθειές του», ανέφερε.