X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Σχεδόν 500 νεκροί και πάνω από 1645 τραυματίες από τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο – Συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα και οι ισραηλινές επιδρομές στη Δ. Όχθη

Τουλάχιστον 492 άνθρωποι, ανάμεσά τους 35 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας ημέρας αδιάκοπων ισραηλινών επιθέσεων στο Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τουλάχιστον 1.645 άνθρωποι τραυματίστηκαν.


Το υπουργείο ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών τη Δευτέρα περιελάμβανε τουλάχιστον 58 γυναίκες και δύο γιατρούς, καθώς οι βομβαρδισμοί έπληξαν σπίτια, ιατρικά κέντρα, ασθενοφόρα και αυτοκίνητα ανθρώπων που προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι εγκατέλειψαν τον νότο και ο κύριος αυτοκινητόδρομος από τη νότια πόλη-λιμάνι της Σιδώνας ήταν μποτιλιαρισμένος με αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς τη Βηρυτό, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Al Jazeera. Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και άρχισε να προετοιμάζει καταφύγια για τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από το νότο.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πραγματοποίησε περίπου 1.600 αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, δίνοντας στην επίθεση το επίσημο όνομα «Επιχείρηση Βόρεια Βέλη».

Μια αεροπορική επιδρομή στη νότια Βηρυτό είχε στόχο τον Αλί Καράκι, τον επικεφαλής της νότιας διοίκησης της Χεζμπολάχ, στο πάρκινγκ του κτιρίου του. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργότερα τη Δευτέρα ότι ο Καράκι είναι ζωντανός και έχει «μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα υπάρξουν «περίπλοκες» ημέρες μπροστά μας και ότι επιδιώκει να «αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων».

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απάντησε με καταιγισμό πυραύλων εναντίον ισραηλινών αεροπορικών βάσεων σε αντίποινα. Η Χεζμπολάχ είχε αναλάβει την ευθύνη για αρκετές πυραυλικές επιθέσεις σε ισραηλινές θέσεις τις τελευταίες ώρες, μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο Μεγκιντό, δυτικά της ισραηλινής πόλης Αφούλα, και στην αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ στην πόλη-λιμάνι Χάιφα.

Υπενθυμίζεται πως εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, όταν ρωτήθηκε, το πρωί της Δευτέρας, από δημοσιογράφους για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των εκκενωμένων κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους, σύμφωνα με το Reuters.

Το κύμα των αεροπορικών επιδρομών ήρθε μετά από μια τεταμένη ημέρα κατά την οποία η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πάνω από 100 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ, με ορισμένες να προσγειώνονται κοντά στην πόλη Χάιφα. Το Ισραήλ εξαπέλυσε, επίσης, εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές. Η επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ έγινε μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστιο της Βηρυτού την Παρασκευή, όπου σκότωσε έναν ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ και περισσότερα από δώδεκα μέλη της Χεζμπολάχ, μαζί με δεκάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Την περασμένη, βδομάδα, δύο κύματα εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ προκάλεσαν τον θάνατο 37 ανθρώπων και τον τραυματισμό σχεδόν 3.000. Αυτό έγινε αφού ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε την Τρίτη, την επέκταση του πολέμου στο μέτωπο του Λιβάνου, με τον Ιραηλινό υπουργό Άμυνας, Ιωάβ Γκάλαντ, να δηλώνει πως «κέντρο βάρους» του πολέμου «μετακινείται στα βόρεια». Ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, διαμήνυσε στο διάγγελμά του μετά τις εκρήξεις στις συσκευές ότι «η πράξη του Ισραήλ να αποπειραθεί να δολοφονήσει χιλιάδες Λιβανέζους εκ προθέσεως μέσω των συντονισμένων χτυπημάτων των τελευταίων δύο ημερών συνιστά κήρυξη πολέμου», ενώ προειδοποίησε ότι «ο Λίβανος θα απαντήσει στην τρομοκρατική αυτή πράξη με δίκαιη τιμωρία» και δεσμεύτηκε ότι «η Χεζμπολάχ δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τη Γάζα, όποιες και αν είναι οι συνέπειες».

Οι Φρουροί της Επανάστασης ζήτησαν από όλα τα μέλη τους να πάψουν να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε συσκευή επικοινωνίας, όπως δήλωσαν δύο ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι στο Reuters. Επιπλέον, οι αρχές του Λιβάνου έχουν απαγορεύσει τη μεταφορά βομβητών και φορητών συσκευών επικοινωνίας, όπως γουόκι-τόκι, από επιβάτες όλων των πτήσεων από το αεροδρόμιο της Βηρυτού, μετέδωσε το Λιβανέζικο Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και ζητά «επειγόντως κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. Η περιφερειακή στρατιωτική κλιμάκωση δεν είναι προς το «καλύτερο συμφέρον» του Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Εντωμεταξύ, στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 24 άτομα την τελευταία ημέρα, μεταξύ των οποίων μια μητέρα και τα τέσσερα παιδιά της στο κέντρο της Ντέιρ ελ Μπαλάχ. Τουλάχιστον 41.431 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 95.818 έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας. Στο Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις υπό την ηγεσία της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν τουλάχιστον 1.139, ενώ περισσότεροι από 200 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν αρκετά άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται επτά Παλαιστίνιοι από το χωριό Μαντάμα, νότια της Ναμπλούς, έξι αδέλφια από το χωριό Ντέιρ Αμπού Μισάλ, βορειοδυτικά της Ραμάλα, τρία άτομα στην πόλη Yabad, δυτικά της Τζενίν, ένας άνδρας και ο γιος του στην πόλη αλ-Γιαμούν, δυτικά της Τζενίν, δύο άνδρες στον παλιό καταυλισμό Ασκάρ, ανατολικά της Ναμπλούς, ένας άνδρας στο  Ιράκ αλ-Tayeh της πόλης Ναμπλούς και ένας άνδρας στην περιοχή Αλ Μασαγιέφ της επαρχίας ελ-Μπιρέ.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις