Αυτή ήταν η 11η φορά που ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο από το 2019, με τη συνομιλία τους σήμερα να διαρκεί 30 λεπτά. Το Κυπριακό και το μεταναστευτικό ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών, που έγινε λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα Ερντογάν στη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Συγκεκριμένα, πριν τη συνάντηση στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι «η απομόνωση των Τουρκοκύπριων πρέπει να σταματήσει και σήμερα για ακόμα μια φορά καλώ την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να εγκαθιδρύσει, πολιτικές, οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Μέχρι σήμερα η ειρήνη και η σταθερότητα κυριάρχησαν στην περιοχή. Πάντοτε οι τουρκοκύπριοι και η Τουρκία είχαν την καλή θέληση να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Το μοντέλο της ομοσπονδίας είναι ξεπερασμένο και υποστηρίζουμε πλήρως την λύση δυο κρατών με δυο διαφορετικά έθνη και την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου».

Σημειώνεται πως, στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαταγάι Κιλίτς.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στη Νέα Υόρκη, Δημήτρης Γκάτσιος, η συνάντηση έλαβε χώρα με το σχήμα «τρεις συν τρεις».

Ο ίδιος μετέφερε το κλίμα, λέγοντας:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χειραψία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Τούρκου προέδρου (…) Είχαμε χειραψίες από την πλευρά του κυρίου Ερντογάν τόσο προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, όσο και προς την επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Άννα Μαρία Μπούρα. Οι διευρυμένες συζητήσεις των δύο ηγετών έχουν στενό χρονικό πλαίσιο, καθώς λαμβάνουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πρώτος στόχος είναι η επιβεβαίωση των ήρεμων νερών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Στην πρώτη γραμμή επίσης βρίσκονται η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι περιφερειακές εξελίξεις με αιχμή την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης, όπως έχει διαμηνύσει, θα θέσει επί τάπητος και το Κυπριακό (…)

Μετά τις συζητήσεις των δύο ηγετών αναμένουμε να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά στον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα, αλλά και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Όλα αυτά θα “τρέξουν”, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο, προκειμένου αμέσως μετά να φτάσουμε στο επόμενο ορόσημο του διαλόγου της Αθήνας με την Άγκυρα: τη σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το προηγούμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Αυτή τη φορά αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία μέχρι το τέλος του έτους.

Έτερα ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και θα αναζητούν τρόπους και νέες στρατηγικές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρόποι δράσης των κυκλωμάτων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το Κυπριακό. Θετική θεωρεί η ελληνική πλευρά την κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στις συναντήσεις των κυρίων Χριστοδουλίδη και Τατάρ με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει επίσης προσδοκία για μία συνάντηση των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή».

H ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας:

«Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών», τονίζει σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα. Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και το να κινηθούν στο πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», προστίθεται στην ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», καταλήγει η ανακοίνωση.