Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (25/9) ότι εξαπολύει πλήγματα «ευρείας κλίμακας» στον νότιο Λίβανο, λίγες ώρες αφού ενημέρωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ εναντίον του Τελ Αβίβ. Ο στρατός «διεξάγει αυτή τη στιγμή πλήγματα ευρείας κλίμακας στον νότιο Λίβανο και την περιοχή της Μπεκάα (ανατολικά). Θα ακολουθήσουν λεπτομέρειες», δήλωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Μάλιστα, κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου μετέδωσαν ότι επλήγη η σιιτική πόλη Μααϊσράχ, που βρίσκεται στην ορεινή επαρχία Κεσερουάν, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι χριστιανοί. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η περιοχή αυτή, η οποία βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια της Βηρυτού, γίνεται στόχος επιθέσεων του ισραηλινού στρατού μετά την πρόσφατη έναρξη των εχθροπραξιών.

Ο Λίβανος δήλωσε ότι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα σήμερα, Τετάρτη, ενώ συνολικά οι νεκροί τις 3 τελευταίες μέρες ανέρχονται στους 569 και χιλιάδες εγκαταλείπουν το νότιο Λίβανο. Την ίδια ώρα, πλησιάζουμε σε μια πιθανή χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Μετά από έντονες πιέσεις δημοσιογράφου του βρετανικού Sky η εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στο Λονδίνο δεν απέκλεισε την ισραηλινή εισβολή στην παρούσα φάση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι για την ώρα όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Επίσης, διαφαίνεται η πιθανότητα να εμπλακεί και το Ιράν. Πριν από λίγη ώρα, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, σημείωσε ότι η δολοφονία αξιότιμων μελών της Χεζμπολάχ δεν θα γονατίσει τη φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους του Λιβάνου να μείνουν μακριά από τις θέσεις της Χεζμπολάχ, καθώς τα χτυπήματα θα συνεχιστούν. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι (η επιχείρηση) θα πάρει χρόνο. Η αποστολή μας τελικά είναι να πετύχουμε τους πολεμικούς στόχους και να φέρουμε τους κατοίκους του βορρά πίσω στα σπίτια τους».

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών προκαλούν τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και παιδιά. Τα νοσοκομεία του Λιβάνου βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.