X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Άμεση εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο ζητούν ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχες χώρες, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζει χερσαία επίθεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ απηύθυναν κοινή έκκληση για «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» 21 ημερών στον Λίβανο.


«Η κατάσταση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι απαράδεκτη και ενέχει απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου. Είναι καιρός να συναφθεί διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης» αναφέρει, συγκεκριμένα, η κοινή δήλωση, που επί της ουσίας υπογράφεται από τα κράτη της G7, την ΕΕ, την Αυσταλία και ορισμένα αραβικά κράτη του Κόλπου.

«Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος για διπλωματία με στόχο τη σύναψη διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» προσθέτει.

«Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να υποστηρίξουν άμεσα την προσωρινή κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με την ΑΣΑΗΕ 1701 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία για μια διπλωματική διευθέτηση» σημειώνει.

«Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενοι στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, η οποία θα τερματίσει συνολικά αυτή την κρίση» καταλήγει.

Υπενθυμίζεται, πως ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «καλεί ορισμένες εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές δραστηριότητες στο βόρειο μέτωπο». Ο αρχηγός της Βόρειας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν, ανέφερε ότι ο στρατός πρέπει να είναι «σθεναρά προετοιμασμένος» για μια χερσαία επίθεση στον Λίβανο. Ομοίως, ο στρατηγός Herzi Halevi είπε στους Ισραηλινούς στρατιώτες ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο θα συνεχιστούν προκειμένου να καταστραφούν οι υποδομές της Χεζμπολάχ και να ανοίξει ο δρόμος για μια πιθανή χερσαία επίθεση.

Το προηγούμενο 24ωρο οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 72 ανθρώπους σε ολόκληρο τον Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, με τον αριθμό των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ ξεπερνά πλέον τους 620. Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαζικών βομβαρδισμών του Ισραήλ σε όλο τον Λίβανο, αναφέρει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις