«Ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος για διπλωματία με στόχο τη σύναψη διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» σημείωνε η κοινή έκκληση των Ηνωμένων Πολιτείων, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί και σημείωναν ότι κατά τη διάρκεια των 21 ημερών οι δύο πλευρές θα μπουν σε διαπραγματεύσεις για «μια πιθανή επίλυση της σύγκρουσης σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο».
Nωρίτερα ισραηλινά ΜΜΕ μετάδωσαν την πληροφορία πως ο Μπένιαμιν Νετανιάχου απάντησε θετικά στο αίτημα για κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών και ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να μειωθεί η ένταση των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, το Al Jazeera επικαλείται το ισραηλινό κανάλι 12, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται αξιωματούχους στο γραφείο του Νετανιάχου, ότι υπάρχει «πράσινο φως για κατάπαυση του πυρός» με τη Χεζμπολάχ.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ διαβεβαίωσε ώρες αργότερα πως η χώρα του θα προτιμούσε την εξεύρεση λύσης διά της διπλωματικής οδού για την αποκατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο, αλλά «αν η διπλωματία αποτύχει να επιτρέψει στους κατοίκους μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους, θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
«Αν μπορούσαμε να το επιτύχουμε μέσω της διπλωματίας, θα ήταν καλύτερο για το Ισραήλ, θα ήταν καλύτερο για τον Λίβανο», πρόσθεσε ο Ντάνι Ντάνον.
Tο πρωθυπουργικό γραφείο διέψευσε τις πληροφορίες για το «πράσινο φως» του Νετανιάχου στην εκεχειρία, με πηγές να σημειώνουν:
«Οι ειδήσεις περί εκεχειρίας δεν είναι αληθινές. Αυτή είναι μια αμερικανογαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον IDF να συνεχίσει τις επιχειρήσεις με ένταση».
Όπως μεταδίδει το Al jazeera, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχθεί την πρόταση – αλλά μόνο για επτά ημέρες.
Ακόμη και η παραμικρή παραβίαση μιας τέτοιας κατάπαυσης του πυρός θα ωθούσε το Ισραήλ να ξαναρχίσει τις επιθέσεις του με «την πλήρη ισχύ του σε όλες τις περιοχές του Λιβάνου», ανέφερε ο Λαπίντ σε μια σειρά αναρτήσεων του στο Χ, προσθέτοντας ότι «δεν θα δεχθούμε καμία πρόταση που δεν περιλαμβάνει την απομάκρυνση της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορά μας».
Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, ο οποίος ηγείται της μιας από τις δύο εθνικιστικές-θρησκευτικές παρατάξεις του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να συντριβεί και ότι μόνο η παράδοσή της θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς εκκενωμένους να επιστρέψουν στα βόρεια, κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.
«Δεν πρέπει να δοθεί χρόνος στον εχθρό να συνέλθει από τα βαριά πλήγματα που δέχθηκε και να αναδιοργανωθεί για τη συνέχιση του πολέμου μετά από 21 ημέρες», ανέφερε σε δήλωσή του.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.