Ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις τελευταίες συνομιλίες καθώς οι δύο δυνάμεις επιδιώκουν να μειώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις.

Ενώ χαιρέτισε τη διπλωματική πρόοδο, ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα υποχωρήσουν στις ανησυχίες για τις εξαγωγές της Κίνας προς τη Ρωσία και ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Κίνα τροφοδοτεί την «πολεμική μηχανή» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Όταν το Πεκίνο λέει ότι, από τη μία πλευρά, θέλει την ειρήνη, θέλει να δει ένα τέλος στη σύγκρουση, αλλά από την άλλη επιτρέπει στις εταιρείες του να αναλαμβάνουν δράσεις που στην πραγματικότητα βοηθούν τον Πούτιν να συνεχίσει την επιθετικότητα, αυτό δεν κολλάει», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κίνα λέει ότι δεν έχει παράσχει άμεσα όπλα στη Ρωσία, σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν στείλει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Ο Γουάνγκ δήλωσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη ότι η Κίνα «δεν ήταν ο δημιουργός της κρίσης στην Ουκρανία, ούτε αποτελεί μέρος της. Η Κίνα έχει σταθεί από την αρχή στο πλευρό της ειρήνης».

 

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο