«Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τον Λίβανο για να πάνε στη Συρία, φεύγοντας για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα -Λιβανέζοι και Σύροι υπήκοοι- έφθασε τους 100.000. Η έξοδος συνεχίζεται», έγραψε στην πλατφόρμα X ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

«Η UNHCR», διευκρίνισε, «είναι παρούσα σε τέσσερα σημεία διέλευσης προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, δίπλα στις τοπικές αρχές και τη συριακή Ερυθρά Ημισέληνο».

Το Σάββατο, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες είχε δηλώσει πως τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι είχαν διαφύγει προς τη Συρία. Την προηγουμένη, εκπρόσωπος της UNHCR στην περιοχή είχε δηλώσει πως η αναλογία ήταν τότε 80% Σύροι που επέστρεφαν στη χώρα τους και 20% Λιβανέζοι που έφευγαν από τη δική τους.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, την τελευταία εβδομάδα, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 700 ανθρώπους στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 14 παραϊατρικών σε δύο ημέρες.

Ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας Σύρος πρόσφυγας στον Λίβανο, είπε στο Al Jazeera για τον διπλό εκτοπισμό του.

«Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από τη Συρία και να έρθουμε στον Λίβανο… όπου μας υποδέχτηκαν με μεγάλη φιλοξενία. Τώρα επιστρέφουμε στη χώρα μου, τη Συρία», είπε ο Σάλεχ. «Ο Λίβανος είναι επίσης η χώρα μας και νιώθουμε πολύ λυπημένοι που φεύγουμε. Οι Ισραηλινοί επιτέθηκαν και κατέστρεψαν τη δεύτερη χώρα μας τον Λίβανο. Κλαίω για τα παιδιά που σκοτώθηκαν από τους Ισραηλινούς».