Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) η επιχείρηση στοχεύει στην «υποδομή» της λιβανέζικης ομάδας, για την οποία αναφέρουν ότι «αποτελεί άμεση απειλή για τις ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ».

«Ελπίζω πραγματικά ότι μιλάμε για μια περιορισμένη χερσαία επιχείρηση», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιόσι Μπελίν, στο Al Jazeera, από το Τελ Αβίβ. «Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι είναι πολύ δύσκολο να το ελέγξουμε ακόμα κι αν η κυβέρνηση είναι ειλικρινής στην επιθυμία της να το τερματίσει γρήγορα και να επιτύχει τον κύριο στόχο που είναι να περιορίσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ και να επιτρέψει στους Ισραηλινούς να επιστρέψουν στα χωριά τους στο βορρά».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ μίλησαν τηλεφωνικά τη Δευτέρα, με την Ουάσινγκτον να δείνει το «πράσινο φως» για μια «περιορισμένη» χερσαία εισβολή. Όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, οι δυο τους «συμφώνησαν στην αναγκαιότητα διάλυσης της επθετικής υποδομής κατά μήκος των συνόρων, για να διασφαλιστεί ότι η λιβανική Χεζμπολάχ δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις τύπου της 7ης Οκτωβρίου στις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ». Ο Όστιν επανέλαβε επίσης ότι μια διπλωματική απόφαση ήταν απαραίτητη για να επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, πρόσθεσε η δήλωση του Πενταγώνου.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι  έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους το προηγούμενο διάστημα, όταν το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στη Χεζμπολάχ, με στόχο την ηγεσία της οργάνωσης στον Λίβανο.  Ταυτόχρονα, το Ισραήλ εξαπολύει περισσότερες αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, βομβαρδίζοντας αρκετές γειτονιές αφού έδωσε εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από επιθέσεις στον Λίβανο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Την Παρασκευή, ο βετεράνος ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το Ισραήλ έχει επίσης σκοτώσει πολλούς άλλους ανώτατους διοικητές, αλλά η Χεζμπολάχ συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες και πυραύλους εναντίον ισραηλινών στόχων. O πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε μετά τη δολοφονία Νασράλα, πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται ενάντια στη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς, τους Χούτι και οποιεσδήποτε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν».

Πηγές Αμερικανών αξιωματούχων εκφράζουν την «ικανοποίησή» τους, που το Ισραήλ δεν προχώρησε σε εισβολή πλήρους κλίμακας.

Τη Δευτέρα, στην πρώτη δημόσια μετάδοση της ομάδας μετά τη δολοφονία του Νασράλα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι είναι προετοιμασμένος για οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή και έναν πόλεμο διαρκείας.

Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός του Λιβάνου, Najib Mikati, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποσκοπούσε στον τερματισμό της ένοπλης παρουσίας της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Litani ως μέρος μιας συμφωνίας για να σταματήσει ο πόλεμος με το Ισραήλ.