Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΡΕΤΕ:

Τουλάχιστον 22 προσαγωγές, 11 συλλήψεις, τραυματισμοί, προκλητική καταπάτηση κάθε έννοιας ακαδημαϊκού ασύλου με παρουσία κάθε λογής δυνάμεων καταστολής (ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΜΑΤ, ασφάλεια) στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων. Αυτός ήταν ο απολογισμός της “Βραδιάς του Ερευνητή” υπό τη διοργάνωση του Πρύτανη ΕΜΠ, Ιωάννη Χατζηγεωργίου!

Παρά το κλίμα τρομοκρατίας, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
(ΣΕΡΕΤΕ) προχώρησε σε παρέμβαση στην κεντρική εκδήλωση, με τη στήριξη προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητ(ρι)ών, κατοίκων της γειτονιάς και συλλογικοτήτων. Στόχος ήταν η ανάδειξη των πραγματικών συνθηκών εργασίας στον χώρο της έρευνας, της συνεχιζόμενης επισφάλειας και κακοπληρωμένης εργασίας, αλλά και η δήλωση της αντίθεσης στη συνεργασία του ιδρύματος με φορείς (βλπ. χορηγό της εκδήλωσης, Motor oil) που συμμετέχουν σε εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Η αντίδραση του Πρύτανη ήταν άμεση και επιθετική. Αρχικά, ωρυόμενος μπροστά στους επίσημους καλεσμένους, πως «το ίδρυμα δεν είναι δικό τους, είναι δικό μας και αυτοί είναι μη συμβατά μοσχεύματα», ρητορική που παραπέμπει ευθέως σε ακροδεξιές και χουντικές αναφορές. Κατόπιν καλώντας την αστυνομία, η οποία επιτέθηκε τραυματίζοντας μέλη του ΣΕΡΕΤΕ και συλλαμβάνοντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία απειλή για την εκδήλωση, δίπλα σε οικογένειες με παιδιά που συμμετείχαν στα workshops. Επιπλέον, ο Πρύτανης κατέθεσε μήνυση κατά των συλληφθέντων που συμμετείχαν στην δράση του σωματείου, οδηγώντας τους σε δικαστική αντιμετώπιση 8 πλημμεληματικών κατηγοριών, στοχοποιώντας το ΣΕΡΕΤΕ και τους ίδιους τους συναδέλφους ερευνητές.

Αυτές οι εκφοβιστικές διώξεις στοχεύουν στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της ελεύθερης έκφρασης, επιδιώκουν να παραδώσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο στους επιχειρηματικούς ομίλους “καθαρό” από κάθε αγωνιστική αντίσταση, προκειμένου να επιβάλλουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη δήλωση του Α.Γεωργιάδη με τα συγχαρητήρια στον Πρύτανη για την απεχθή στάση του απέναντι στους μαχόμενους νέους εργαζόμενους στην έρευνα, το σωματείο τους και τη νεολαία που αγωνίζεται. Τα γεγονότα αυτά απογυμνώνουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα σχέδια των Πρυτανικών Αρχών και πολιτικού προσωπικού για το μέλλον των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων. Αυτό εννοούσαν Μητσοτάκης και Πιερρακάκης πριν λίγους μήνες όταν μίλαγαν για “αναβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ”.

Καταγγέλλουμε τη βία, την αστυνομική καταστολή και τις συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο ΕΜΠ. Καταγγέλλουμε επίσης τις πρυτανικές αρχές και το πολιτικό προσωπικό που, κεκλεισμένων των θυρών, καυχιούνται για τα «επιτεύγματα» του ΕΜΠ, τις συνεργασίες με επιχειρηματικούς ομίλους, τη συμμετοχή σε πολεμικά προγράμματα και την προσπάθεια να ξεπουλήσουν τον δημόσιο πλούτο. Πίσω από τα λαμπρά αφηγήματα περί «αριστείας» κρύβονται άθλιες εργασιακές σχέσεις, απειλές, παρενοχλήσεις και αστυνομική καταστολή, με τη συνενοχή των πρυτανικών αρχών και την πολιτική κάλυψη της κυβέρνησης που θέλουν να τσακίσουν κάθε αντίδραση και αγωνιστική αμφισβήτηση της πολιτικής τους, με άγρια καταστολή στους αγωνιζόμενους.

Στεκόμαστε δίπλα στις εργαζόμενες και τους φοιτήτ(ρι)ες, που θέλουν να προσφέρουν το έργο τους στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την πολεμική μηχανή. Χωρίς αυτούς, δεν υπάρχει έρευνα ούτε Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παλεύουμε για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο και Έρευνα προσανατολισμένη στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Απαιτούμε:

● Την απόσυρση της μήνυσης του Πρύτανη ΕΜΠ στους εργαζόμενους και φοιτητές που συμμετείχαν
στην κινητοποίηση του ΣΕΡΕΤΕ
● Την άμεση παραίτηση του Ι. Χατζηγεωργίου από τα θεσμικά όργανα του ΕΜΠ
● Αύξηση χρηματοδότησης για τα ΑΕΙ. Μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας
● Παύση κάθε συμμετοχής των Δημοσίων ΑΕΙ σε προγράμματα ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας και συνεργασίας με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ

Καλούμε σε:

● Kινητοποίηση στη Πρυτανεία του ΕΜΠ τη Πέμπτη 3/10 στις 10:00, με στάση εργασίας 9.00-13.00
● Σύσκεψη φορέων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Έρευνας την Τρίτη 8/10 στις 18.00