Οι κάτοικοι του Λιβάνου, σύμφωνα με το Al Jazeera, ανέφεραν μια μυρωδιά σαν θείο μετά από επίθεση και το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου, χωρίς να παρέχει στοιχεία. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο παρελθόν έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για χρήση εμπρηστικών οβίδων λευκού φωσφόρου σε πόλεις και χωριά στο νότιο Λίβανο.

Η ιστοσελίδα Middle East Eye ανάρτησε βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο όπως αναφέρουν απεικονίζεται η χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο.

«Τα πλάνα από τα εντεινόμενα ισραηλινά χτυπήματα κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου έδειξαν κάτι που έμοιαζε με βόμβες φωσφόρου, καθώς και χρήση βαρέως πυροβολικού από τους Ισραηλινούς», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο λευκός φώσφορος είναι μια εμπρηστική χημική ουσία που αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα σε άτομα διεισδύοντας ακόμη και μέσα από τα οστά. Πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε να αποφεύγεται η δευτερογενής έκθεση του ιατρικού προσωπικού από θύματα που πάσχουν από εγκαύματα λευκού φωσφόρου. Ο λευκός φώσφορος μπορεί να αναφλεγεί ξανά κατά τη διάρκεια ή μετά την αρχική επεξεργασία λόγω της επαφής με το οξυγόνο.

Η εισπνοή αναθυμιάσεων λευκού φωσφόρου μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές βλάβες και ασφυξία και η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα δεύτερου και τρίτου βαθμού στο δέρμα.

Η χρήση λευκού φωσφόρου σε περιοχές με πυκνό άμαχο πληθυσμό απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθώς το όπλο προκαλεί αδιάκριτη ζημιά στους αμάχους.