«Η απόφαση που πήραμε να προστατεύσουμε τα σύνορα της χώρας με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή υπήρξε ιστορική διότι ουσιαστικά άλλαξε την πολιτική συνολικά της Ε.Ε. για τον τρόπο φύλαξης των συνόρων. Η Ελλάδα είναι χώρα πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων και των θαλάσσιων και των χερσαίων με υποδειγματική συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με διαρκή πίεση προς την Ε.Ε. να διασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι που πετύχαμε» είπε.


Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λέγοντας: «Με χαρά ενημερώθηκα ότι η αποστολή που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας για μεταφορά Ελλήνων και Κυπρίων πολιτών από το Λίβανο, ολοκληρώθηκε, αποδεικνύοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας τέτοιες αποστολές και να προστατεύουν τους συμπολίτες μας».

Μιλώντας για το «σχέδιο» της κυβέρνησης για την «για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής», είπε: «Δείτε την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο στον χάρτη των μεγάλων εξελίξεων, στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται να ανοίξει ένας νέος δίαυλος που θα συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη και σκεφτείτε ποια είναι η φυσική πύλη εισόδου για προϊόντα και ενέργεια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Είναι ο Έβρος και η Αλεξανδρούπολη, ένας φυσικός άξονας που αναβαθμίζει καθοριστικά τη γεωπολιτική σημασία της περιοχής και ενισχύει τη στρατηγική αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης συνολικά».

Ενώ πρόσθεσε πως «κάποια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα αρχίσει η ανοικοδόμηση και σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα διαμέσου του Έβρου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο».

ΣΥΡΙΖΑ: Είναι η κυβέρνηση που άφησε τη Δαδιά να καεί, που απαξίωσε την περιοχή, που συρρίκνωσε το Δημοκρίτειο και που άφησε ακροδεξιούς με εγκληματικές διαθέσεις να αλωνίζουν

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποκριτική στάση του ίδιου και της κυβέρνησής του απέναντι στους κατοίκους του Έβρου, εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για ακόμη «μια κυβερνητική επικοινωνιακή παράσταση της δήθεν ανάπτυξης» τονίζει ότι αυτή έγινε «πάνω στα αποκαΐδια των 935.000 στρεμμάτων καμένης γης».

«Παχιά τα λόγια του πρωθυπουργού μα δεν πείθουν πλέον. Δεν αρκούν για να συσκοτίσουν την πραγματικότητα: είναι η κυβέρνησή του που άφησε τη Δαδιά να καεί το 2023, είναι η κυβέρνησή του που απαξίωσε και στον Έβρο, όπως σε όλη τη χώρα, τις δομές υγείας, που συρρίκνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που επαίρεται για τη “φύλαξη των συνόρων”, αλλά άφηνε ακροδεξιούς με εγκληματικές διαθέσεις να αλωνίζουν φορτώνοντας μετανάστες σε πλατφόρμες» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «έχει καταδικάσει τον Έβρο σε απομόνωση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

«Δυστυχώς στον Έβρο σήμερα δόθηκε άλλη μια κυβερνητική επικοινωνιακή παράσταση της δήθεν ανάπτυξης. Και δεν θα ήταν τόσο τραγικά δυσάρεστο, αν δεν λάμβανε χώρα σε μια πολύπαθη περιοχή, πάνω στα αποκαΐδια των 935.000 στρεμμάτων καμένης γης και εις βάρος των ανθρώπων του Έβρου που χρειάζονται απελπισμένα μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Παχιά τα λόγια του πρωθυπουργού μα δεν πείθουν πλέον. Δεν αρκούν για να συσκοτίσουν την πραγματικότητα: είναι η κυβέρνησή του που άφησε τη Δαδιά να καεί το 2023, είναι η κυβέρνησή του που απαξίωσε και στον Έβρο, όπως σε όλη τη χώρα, τις δομές υγείας, που συρρίκνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που επαίρεται για τη “φύλαξη των συνόρων”, αλλά άφηνε ακροδεξιούς με εγκληματικές διαθέσεις να αλωνίζουν φορτώνοντας μετανάστες σε πλατφόρμες.

Είναι η κυβέρνησή του που έχει καταδικάσει τον Έβρο σε απομόνωση (να θυμίσουμε ότι η περιοχή δεν έχει καν σιδηροδρομική σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη), που με τις πολιτικές φτωχοποίησης που ακολουθεί ωθεί τους νέους στη μετανάστευση και τους αγρότες στην εγκατάλειψη της γης τους, που συρρικνώνει και συγχωνεύει σχολεία και σχολές.

Οι σημερινές υποσχέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη απλώς ανέδειξαν το εύρος της αδιαφορίας του: κάθε εξαγγελία του αποκάλυπτε τα τρομακτικά αδιέξοδα που βιώνουν οι κάτοικοι του Έβρου σε κάθε πλευρά της ζωής τους, από την υγεία και την παιδεία, ως την οικονομία, τη γεωργία, την πληθυσμιακή συρρίκνωση, την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Τα παχιά λόγια του Κυρ. Μητσοτάκη, που ομιλεί περί του “στρατηγικού ρόλου” της περιοχής αλλά ξεχνά πως ο ίδιος ήθελε να παραδώσει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι σίγουρο πως δεν “θα κάνουν περισσότερο αισιόδοξους” τους Εβρίτες για την επόμενη μέρα, όπως ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός. Από στάχτη οι κάτοικοι του Έβρου έχουν χορτάσει, ας μην προσπαθεί να τους ρίξει και “στάχτη στα μάτια”»