Το 15μελές συμβούλιο ανέφερε σε δήλωση ότι «οποιαδήποτε απόφαση να μην εμπλακεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ή τα Ηνωμένα Έθνη είναι αντιπαραγωγική, ειδικά στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή».

Υπενθυμίζεται πως o υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ δήλωσε την Τετάρτη ότι απαγορεύει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να εισέλθει στη χώρα λόγω της αποτυχίας του να καταδικάσει «απερίφραστα» τη μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Ωστόσο, η δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν κατονομάζει το Ισραήλ ως υπεύθυνο. Αξίζει να αναφερθεί επίσης το γεγονός πως το Ισραήλ στοχεύσει επανειλημμένα εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στη Γάζα, ενώ ο Νετανιάχου αποκάλεσε τον διεθνή οργανισμό στην πρόσφατη ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη «αντισημιτικό βούρκο».

Σε κάθε περίπτωση ο γ.γ του ΟΗΕ καταδίκασε την ιρανική απάντηση στο Ισραήλ, γράφοντας την επομένη: «Χθες, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το Ισραήλ και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Όπως έκανα σε σχέση με την ιρανική επίθεση τον Απρίλιο – και όπως θα έπρεπε να ήταν προφανές χθες στο πλαίσιο της καταδίκης που εξέφρασα – καταδικάζω και πάλι έντονα τη χθεσινή μαζική πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Αυτές οι επιθέσεις παραδόξως δεν κάνουν τίποτα για να υποστηρίξουν την υπόθεση του παλαιστινιακού λαού ή να μειώσουν τα δεινά του».