«Δεν θα καθυστερήσουμε ούτε θα βιαστούμε να απαντήσουμε στο Ισραήλ» τόνισε και επισήμανε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους». «Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» υποστήριξε.

«Η επιχείρηση των ενόπλων μας δυνάμεων πριν από λίγες νύχτες ήταν απολύτως νόμιμη» υποστήριξε αναφερόμενος στην πρόσφατη απάντηση του Ιράν με πυραύλους στο Ισραήλ, σε απάντηση στη δολοφονία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα καθώς και στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε νωρίτερα αυτό το έτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η πυραυλική επίθεση ήταν «ελάχιστη τιμωρία για τα εγκλήματα του Ισραήλ», ενώ πρόσθεσε πως «αυτό που έχει συσσωρευτεί από την πρόσφατη συμπεριφορά του Ισραήλ αυξάνει την οργή και ενισχύει τα κίνητρα αντίστασης».

Υπενθυμίζετια πως και ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε την Τετάρτη 2/10, μια μέρα μετά την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν στο Ισραήλ, ότι το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση εάν δεν σταματήσει τα «εγκλήματά του», ενώ ενημέρωσε ότι «ο δεύτερος στόχος είναι να συζητηθεί το πως οι ασιατικές χώρες μπορούν να αποτρέψουν τα ισραηλινά εγκλήματα στην περιοχή».

Εντωμεταξύ, το Ιράν μετέφερε μήνυμα στην Ουάσιγκτον μέσω του Κατάρ λέγοντας ότι δεν επιδιώκει περιφερειακό πόλεμο, αλλά «η φάση της μονομερούς αυτοπεριορισμού έχει τελειώσει», λέει ιρανική πηγή στο Al Jazeera. Η ιρανική τηλεόραση αναφέρει ότι μεγάλο πλήθος έχει συγκεντρωθεί έξω από το τέμενος στην Τεχεράνη, όπου ο ανώτατος ηγέτης, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ αναμένεται να τελέσει σήμερα μνημόσυνο για τον δολοφονηθέντα ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στο πλαίσιο της προσευχής της Παρασκευής, ενώ θα κάνει δημόσιο κήρυγμα για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του λιβανέζικου Τύπου, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τη Βηρυτό. Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ότι «συζητάμε» την πιθανή ισραηλινή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν «αλλά τελοσπάντων», χωρίς να επεκταθεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα η τιμή του πετρελαίου να εκτιναχθεί κατά 5%.