Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να κινητοποιηθεί για να διασφαλίσει ότι, σε περίπτωση που το MV Kathrin ζητήσει δικαιώματα ελλιμενισμού ή διέλευσης από τα χωρικά ύδατα, η κυβέρνηση και οι λιμενικές αρχές θα χορηγήσουν αυτές τις άδειες μόνο για να κατασχέσουν το παράνομο φορτίο. Εναλλακτικά, θα πρέπει να απαγορεύσουν την είσοδο του πλοίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα λιμάνια, προκειμένου να μην γίνει η Ελλάδα συνένοχη στην εξελισσόμενη γενοκτονία παραβιάζοντας τις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.

Το MV Kathrin μεταφέρει τόνους εκρηκτικών RDX για την ισραηλινή εταιρεία Israeli Military Industries Ltd τα οποία θα θα χρησιμοποιηθούν στην —σε εξέλιξη— γενοκτονία 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην παράνομα κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, στις κυλιόμενες σφαγές του στον Λίβανο και στις κλιμακούμενες βίαιες επιθέσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το MV Kathrin, που εξακολουθεί να φέρει πορτογαλική σημαία, σχεδίαζε να μεταφέρει τα εκρηκτικά, τα οποία φέρουν άδεια εισαγωγής από το ισραηλινό Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου, από το Βιετνάμ στη Σλοβενία. Μετά την αποκάλυψη του παράνομου φορτίου από τις αρχές της Ναμίμπια, το πλοίο δεν μπόρεσε να ελλιμενιστεί στη Ναμίμπια, την Αγκόλα και το Μαυροβούνιο. Οι πορτογαλικές αρχές πίεσαν τους πλοιοκτήτες να ζητήσουν αλλαγή σημαίας και το MV Kathrin προσπαθεί επί του παρόντος να βρει νέα σημαία.

Αφού παρέκαμψε το λιμάνι του Μαυροβουνίου που είχε προγραμματιστεί να προσεγγίσει, το MV Kathrin κινήθηκε βόρεια στην Αδριατική προς τη Σλοβενία. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες, το πλοίο άλλαξε πορεία. Έστειλε σήματα AIS για τελευταία φορά χθες το βράδυ, ήδη επιστρέφοντας νότια μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας, με πορεία νότια-νοτιοανατολική. Συνεπώς, το πλοίο θα μπορεί να βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών μας και να προσπαθεί να δέσει και, ίσως, να ξεφορτώσει.

Ακτιβιστές και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ιταλία και σε όλα τα Βαλκάνια βρίσκονται σε επιφυλακή, καλώντας τις κυβερνήσεις τους να μην δώσουν δικαιώματα ελλιμενισμού στο MV Kathrin ή, σε αντίθετη περίπτωση, να κατασχέσουν το παράνομο φορτίο.

Το ΜέΡΑ25 καλούμε όλες και όλους, ιδίως τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, σε επαγρύπνηση. Εάν και όταν το εν λόγω πλοίο εισέλθει σε ελληνικό λιμάνι, καλούμαστε όλες και όλοι να το εμποδίσουμε να “δέσει” αποτρέποντας έτσι τη δική μας αρωγή στις γενοκτόνες αρχές του Ισραήλ.