Οι πρώτες παγκόσμιες και περιφερειακές εκτιμήσεις για τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών – που δημοσιεύθηκαν πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού (11 Οκτωβρίου) αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος παγκοσμίως, ιδίως για τα έφηβα κορίτσια, συχνά με επιπτώσεις σε όλη τους τη ζωή, όπως αναφέρει η Unicef.

Μάλιστα, σημειώνει πως αν συμπεριληφθούν και οι «ανέπαφες» μορφές σεξουαλικής βίας, όπως η διαδικτυακή ή η λεκτική κακοποίηση, ο αριθμός των κοριτσιών και των γυναικών που πλήττονται αυξάνεται σε 650 εκατομμύρια παγκοσμίως, δηλαδή μια στις πέντε, φανερώνοντας την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένες στρατηγικές πρόληψης και υποστήριξης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και κακοποίησης.

«Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών είναι ένας λεκές στην ηθική μας συνείδηση», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Catherine Russell. «Προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα, συχνά από κάποιον που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να αισθάνεται ασφαλές».

Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών είναι διάχυτη και ξεπερνά γεωγραφικά, πολιτισμικά και οικονομικά όρια, σύμφωνα με τα στοιχεία. Συγκεκριμένα, η υποσαχάρια Αφρική έχει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων, με 79 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες να πλήττονται (22%), ακολουθούμενη από 75 εκατομμύρια στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία (8%), 73 εκατομμύρια στην Κεντρική και Νότια Ασία (9%), 68 εκατομμύρια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (14%), 45 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (18%), 29 εκατομμύρια στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία (15%) και 6 εκατομμύρια στην Ωκεανία (34%).

Σε εύθραυστα περιβάλλοντα, όπως εκείνα με αδύναμους θεσμούς, ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ή μεγάλο αριθμό προσφύγων που φεύγουν λόγω πολιτικών κρίσεων ή κρίσεων ασφαλείας, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο, με το ποσοστό του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική ηλικία να ξεπερνά ελαφρώς τη μια στις τέσσερις.

«Τα παιδιά σε εύθραυστα περιβάλλοντα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική βία», δήλωσε η Russell. «Γινόμαστε μάρτυρες φρικτής σεξουαλικής βίας σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η έμφυλη βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλα πολέμου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η παιδική σεξουαλική βία συμβαίνει κυρίως στην εφηβεία, με σημαντική έξαρση μεταξύ των ηλικιών 14 και 17 ετών. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική βία είναι πιο πιθανό να υποστούν επαναλαμβανόμενη κακοποίηση. Η εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων κατά την εφηβεία είναι ζωτικής σημασίας για να σπάσει αυτός ο κύκλος και να μετριαστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τέτοιων τραυμάτων, σημειώνει η Unicef.

Οι επιζώσες συχνά μεταφέρουν το τραύμα της σεξουαλικής βίας στην ενήλικη ζωή, αντιμετωπίζοντας υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, κατάχρησης ουσιών, κοινωνικής απομόνωσης και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, καθώς και προβλήματα στη δημιουργία υγιών σχέσεων, σημειώνει η οργάνωση, τονίζοντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος επιδεινώνεται περαιτέρω όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους, μερικές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή κρατούν την κακοποίηση κρυφή εντελώς.

Επιπλέον, η Unicef αναφέρει πως αν και επηρεάζονται περισσότερα κορίτσια και γυναίκες και οι εμπειρίες τους είναι καλύτερα τεκμηριωμένες, επηρεάζονται επίσης τα αγόρια και οι άνδρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι 240 έως 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – ή περίπου ένας στους έντεκα – έχουν βιώσει βιασμό ή σεξουαλική επίθεση κατά την παιδική τους ηλικία. Η εκτίμηση αυτή αυξάνεται σε 410 έως 530 εκατομμύρια, όταν συμπεριλαμβάνονται και οι «ανέπαφες» μορφές. Το κενό στα δεδομένα, ιδίως όσον αφορά τις εμπειρίες των αγοριών και τις μορφές σεξουαλικής βίας χωρίς επαφή, υπογραμμίζουν την ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις στη συλλογή δεδομένων ώστε να καταγραφεί η πλήρης κλίμακα της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, αναφέρει η οργάνωση.

Η Unicef επισημαίνει πως καθώς οι ηγέτες των κυβερνήσεων και η κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, επιζώντων και νέων, ετοιμάζονται να συναντηθούν στην εναρκτήρια Παγκόσμια Υπουργική Διάσκεψη για τη βία κατά των παιδιών στην Κολομβία τον επόμενο μήνα, τα δεδομένα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για εντατικοποιημένη παγκόσμια δράση για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας στην παιδική ηλικία και την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο:

  • αλλάζοντας τα κοινωνικά και πολιτιστικά πρότυπα που επιτρέπουν τη σεξουαλική βία και αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να αναζητήσουν βοήθεια.
  • εξοπλίζοντας κάθε παιδί με ακριβείς, προσβάσιμες και κατάλληλες για την ηλικία του πληροφορίες που θα του δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζει και να καταγγέλλει τη σεξουαλική βία.
  • εξασφαλίζοντας ότι κάθε θύμα έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη δικαιοσύνη και την επούλωση του τραύματος και μειώνουν τον κίνδυνο περαιτέρω βλάβης.
  • ενισχύοντας τους νόμους και τους κανονισμούς για την προστασία των παιδιών από όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας, μεταξύ άλλων σε οργανισμούς που εργάζονται με παιδιά, και επενδύοντας στους ανθρώπους, τους πόρους και τα συστήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.
  • δημιουργώντας καλύτερα εθνικά συστήματα δεδομένων για την παρακολούθηση της προόδου και τη διασφάλιση της λογοδοσίας με την εφαρμογή διεθνών προτύπων, όπως η Διεθνής Ταξινόμηση της Βίας κατά των Παιδιών.