Σύμφωνα με την Jerusalem Post, το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει ότι η UNRWA δεν θα επιτρέπεται πλέον να «λειτουργεί οποιοδήποτε ίδρυμα, να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία ή να διεξάγει οποιαδήποτε δραστηριότητα, είτε άμεσα είτε έμμεσα» στο Ισραήλ. Το δεύτερο νομοσχέδιο δηλώνει ότι η συνθήκη μεταξύ του Ισραήλ και της UNRWA, που είχε αρχικά υπογραφεί μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967 λήγει μετά την τελική έγκριση του νομοσχεδίου από την Κνεσέτ, ενώ ανακαλεί επίσης την ασυλία και τα ειδικά δικαιώματα που είχαν χορηγηθεί προηγουμένως στο προσωπικό της UNRWA.

Τα νομοσχέδια θα επιστρέψουν στην Κνεσέτ για τελική έγκριση μετά την έναρξη της χειμερινής της περιόδου στις 28 Οκτωβρίου, ανέφερε η Jerusalem Post.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών και Αποδήμων καταδίκασε την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ισραηλινής Κνεσέτ για την έγκριση νομοθεσίας που αποσκοπεί στη διακοπή του έργου της UNRWA, η οποία παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες βάσει δεσμευτικής απόφασης του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ, το υπουργείο χαρακτήρισε την κίνηση αυτή κατάφωρη επίθεση κατά των Ηνωμένων Εθνών και των οργανισμών τους, θεωρώντας την ως μέρος του ευρύτερου πολέμου του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του, ιδιαίτερα του δικαιώματος επιστροφής, όπως περιγράφεται στο ψήφισμα 194 του ΟΗΕ. Το υπουργείο χαρακτήρισε επίσης το νομοσχέδιο ως επέκταση των συνεχιζόμενων παραβιάσεων και επιθέσεων του Ισραήλ κατά της UNRWA, των ιδρυμάτων, του προσωπικού και των σχολείων της.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έστειλε επιστολή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με την οποία τον καλεί να εμποδίσει τα προτεινόμενα νομοσχέδια που βάζουν στο στόχαστρο την UNRWA και προειδοποίησε ότι η νομοθεσία θα σταματήσει τις επιχειρήσεις της UNRWA στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, διακόπτοντας τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Μάλιστα, τόνισε ότι η UNRWA λειτουργεί σχεδόν 400 σχολεία και 65 ιατρικά κέντρα στις περιοχές αυτές, παρέχοντας υπηρεσίες σε πάνω από 350.000 παιδιά και υποστηρίζοντας μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γάζας. Ο Γκουτέρες εξέφρασε ανησυχία για οποιαδήποτε νομοθεσία που διακόπτει τους δεσμούς μεταξύ ενός κράτους-μέλους του ΟΗΕ και μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ ανησυχητική εξέλιξη». Πρόσθεσε ότι αν τα νομοσχέδια περάσουν, θα θέσει το θέμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται πως ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς ανακοίνωσε ότι κήρυξε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, «persona non grata» στο Ισραήλ, επικρίνοντάς τον ότι δεν καταδίκασε τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Ισραήλ, κατά της ψήφισης νομοσχεδίου. Στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, σε μια σπάνια κίνηση για τις ΗΠΑ, που συνήθως υπερασπίζονται τις ενέργειες του Ισραήλ, δήλωσε ότι «παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία το ισραηλινό νομοσχέδιο το οποίο ενδέχεται να αλλάξει το νομικό καθεστώς της UNRWA. Μάλιστα, εκτίμησε ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η UNRWA ενδέχεται να δυσκολεύεται «να επικοινωνεί με Ισραηλινούς αξιωματούχους», ενώ είναι πιθανό «να καταργηθούν τα προνόμια και η διπλωματική ασυλία που χαίρουν οι οργανώσεις και οι εργαζόμενοι στον ΟΗΕ σε όλο τον πλανήτη».

Η UNRWA ιδρύθηκε το 1949 και παρέχει ανακούφιση στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, τη Συρία και την Ιορδανία. Στις αρχές του 2024, το Ισραήλ έκανε μια σειρά από ισχυρισμούς κατά της UNRWA, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι ένας αριθμός του προσωπικού της στη Λωρίδα της Γάζας είχε συμμετάσχει στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Οι παραπάνω ισχυρισμοί οδήγησαν σε περικοπές της χρηματοδότησης του οργανισμού, η οποία στη συνέχεια αποκαταστάθηκε, καθώς το Ισραήλ δεν κατάφερε να αποδείξει πως «η Χαμάς έχει διεισδύσει πλήρως» στην UNRWA.