Το χτύπημα έλαβε χώρα στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο, αφού έφυγαν από τις μάχες μετά από περισσότερο από ένα χρόνο πολέμου. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε «χτύπημα ακριβείας σε τρομοκράτες».

Στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε μια επίθεση που ξεκίνησε πριν από έξι ημέρες, όταν έστειλε τα στρατεύματά του στη Jabalia, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς καταυλισμούς προσφύγων της Γάζας και τις κοντινές πόλεις Beit Hanoun και Beit Lahiya.

Οι Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στην επιχείρηση, που σύμφωνα με το Ισραήλ έχει ως στόχο να αποτρέψει την ανασυγκρότηση της Χαμάς. Ο στρατός είπε στους κατοίκους να εκκενώσουν μια περιοχή στην οποία ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε την Τετάρτη σε ασθενείς και γιατρούς 24 ώρες για να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία της Ινδονησίας, του Al-Awda και του Kamal Adwan, διαφορετικά κινδυνεύουν να δεχτούν έφοδο, όπως συνέβη νωρίτερα στον πόλεμο στο νοσοκομείο Al Shifa στην πόλη της Γάζας. Το Ισραήλ, το οποίο δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις εντολές εκκένωσης ιατρικών εγκαταστάσεων, υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει εγκαταστάσεις διοίκησης ενσωματωμένες στα νοσοκομεία, κάτι που η οργάνωση επανειλημμένα αρνείται.

Εντωμεταξύ, τρία νοσοκομεία στο βορρά κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, όπως λένε οι γιατροί στη Γάζα. Ο Hussam Abu Safiya, διευθυντής του νοσοκομείου Kamal Adwan είπε ότι οκτώ ασθενείς, κυρίως παιδιά, κινδυνεύουν μέσα στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εάν ο στρατός τους αναγκάσει να εκκενώσουν. «Αυτά τα παιδιά τραυματίστηκαν με θραύσματα σε όλο τους το σώμα, τα άνω μέρη και τον εγκέφαλο. Είναι όλα σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζονται τα συστήματα οξυγόνου» προσέθεσε.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 42.065 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο του Ισραήλ στην Γάζα. Ο αριθμός περιλαμβάνει 55 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο δήλωσε ότι 97.886 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης.

Ισραηλινά πυρά στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο

Επιπλέον, πηγή της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανέφερε στο Al Jazeera ότι τρεις θέσεις της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο έχουν δεχτεί ισραηλινά πυρά.

Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν την Τετάρτη ένα παρατηρητήριο που χρησιμοποιούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο, στην τρίτη περίπτωση τις τελευταίες 24 ώρες όπου οι θέσεις της ειρηνευτικής δύναμης δέχονται ισραηλινά πυρά, όπως δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στο Reuters. Δύο ειρηνοφύλακες της UNIFIL τραυματίστηκαν, δήλωσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται, πως η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ (Ισραηλινή Βουλή) ενέκρινε χθες δύο νομοσχέδια που σταματούν τις δραστηριότητες της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) στο Ισραήλ.