Για τη διαμαρτυρία στην Πρυτανεία υπήρχε απόφαση του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) από την Τρίτη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Χθες το βράδυ, το ασανσέρ στο β’ όγκο της Γ εστίας έκανε ελεύθερη πτώση και καθαρά από τύχη δεν υπήρξε κάποιο θύμα. Τόσο εστιακοί όσο και αλληλέγγυος κόσμος προχώρησαν το επόμενο πρωί σε μαζική κινητοποίηση στην διεύθυνση απαιτώντας εξηγήσεις από τους αρμόδιους. Στη διαμαρτυρία μιλήσαμε πρώτα με τον διευθυντή των εστιών ο οποίος φανερά ανενόχλητος από το τραγικό συμβάν δεν ήταν καθόλου πρόθυμος να πιέσει με οποιοδήποτε τρόπο για να λάβει εξηγήσεις για το τι το προκάλεσε. Δεν μας έδωσε καμία απάντηση για το ποια ήταν η κατάσταση των ασανσέρ η οποία οδήγησε στο χθεσινό συμβάν, αποποιούμενος όλες τις ευθύνες της θέσης του, διατηρώντας μιας ιδιαίτερα κυνική στάση απέναντι στο ζήτημα.

Μετά από απαίτηση μας παραβρέθηκαν τόσο ο εργολάβος της εταιρείας που έχει αναλάβει τα ασανσέρ (OTIS) όσο και η αντιπρύτανης που είναι πρόεδρος της επιτροπής εστιακών ζητημάτων. Σε όλη την διάρκεια της κινητοποίησης ακολούθησαν την γνωστή κατά τα χρόνια τακτική τους στην οποία επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ με την δικαιολογία ότι αυτό χρηματοδοτεί, όποτε αυτοί είναι ανίκανοι να παρέμβουν ουσιαστικά στα εστιακά ζητήματα. Ο εργολάβος παραδέχτηκε ξεκάθαρα πως γνώριζε για την μη ασφαλή λειτουργία των ασανσέρ, αφού αυτά ανά δυο εβδομάδες τουλάχιστον παρουσιάζουν βλάβες. Το επιχείρημα του ήταν πως ο έλεγχος που πραγματοποιείται, είναι αυτός του απλού οπτικού ελέγχου του ασανσέρ και πως δεν φέρει καμία περαιτέρω ευθύνη.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης μια κοπέλα κλείστηκε στο ασανσέρ του α όγκου των Β εστιών γεγονός που φανερώνει ξεκάθαρα την εξαθλιωμένη κατάσταση στην οποία αυτά βρίσκονται και πως καθόλου τυχαίο δεν ήταν το χθεσινό τραγικό συμβάν. Αποτελεί αποτέλεσμα της γενικότερης αδιαφορίας των αρμοδίων για την ασφάλεια μας, αφήνοντας ουσιαστικά τις ζωές μας στην τύχη τους.

Αυτό φαίνεται και από τα προβλήματα συντήρησης των φοιτητικών εστιών, που είναι χρόνια. Όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις, που προηγήθηκαν αυτής, φρόντισαν να μην χρηματοδοτούν την δημόσια παιδεία. Η πρακτική αυτή οδηγεί στην κατάρρευση των φοιτητικών δομών και δεν είναι τυχαία ούτε οφείλεται σε αδυναμία του κράτους να τις χρηματοδοτήσει. Σαν αποτέλεσμα αυτού οι εστίες εδώ και χρόνια ρημάζουν.

Υπάρχουν αμέτρητα προβλήματα για τα οποία επανειλημμένα έχουμε διαμαρτυρηθεί και οι υπεύθυνοι επιρρίπτουν τις ευθύνες από τον έναν στον άλλο. Το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η πρυτανεία, οι εργολαβίες και η διεύθυνση αδιαφορούν πλήρως εδώ και χρόνια για τις συνθήκες διαβίωσης μας και μας αντιμετωπίζουν απλά σαν αριθμούς. Προφανώς όλα αυτά όπως προαναφέρθηκε είναι κομμάτι ενός συνολικότερου σχεδίου της εκάστοτε κυβέρνησης που υποβαθμίζει συνεχώς και ιδιωτικοποιεί την δημόσια μέριμνα-παιδεία.

Έχουμε πλέον εμπεδώσει πως ο κρατικός μηχανισμός και τα καθεστωτικά του μέσα έχουν διεισδύσει σε κάθε πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας. Απειλούμενοι από την ίδια τη φύση του καπιταλισμού τόσο εμείς όσο και η φύση της οποίας οι πόροι συνεχώς λιγοστεύουν χωρίς να ανανεώνονται, οι κυβερνήσεις βάλλονται στο μόνο πράγμα που μας απομένει: την φαντασία μας. Σε ένα τέτοιο κόσμο κυριαρχημένο-όπως είδαμε και σήμερα άλλωστε- από κυνισμό και ατομικιστικές διαθέσεις πρέπει να περάσουμε στην αντεπίθεση και να αγωνιστούμε εδώ και τώρα με τις αξίες της αυτοοργάνωσης και με οριζόντιες διαδικασίες για έναν κόσμο ελεύθερο και ισότιμο.

ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ:
• Σύσταση συντονιστικής επιτροπής την Τετάρτη 9.10 στις 15:00 στο κινηματοθέατρο της Α’ ΦΕΘ για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των δράσεων
• Διαμαρτυρία στην πρυτανεία την Πέμπτη στις 12:00 για να λάβουμε συγκεκριμένες απαντήσεις-δεσμεύσεις.
• Συγγραφή ενημερωτικού κειμένου με σκοπό να διαδοθεί στα μέσα.
• Ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα της εστίας.
• Ορισμός επόμενης γενικής συνέλευσης»

Σύμφωνα με το Typosthes.gr, ο ίδιος ο Πρύτανης κάλεσε τις Αρχές διότι όπως ισχυρίστηκε είχε «εγκλωβιστεί».

Δυνάμεις της ΟΠΚΕ και διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησαν επέμβαση εντός του κτιρίου και ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κάποιων εκ των συγκεντρωμένων και των αστυνομικών που ήθελαν να απομακρύνουν τον πρύτανη.

Η αστυνομία προχώρησε σε πέντε προσαγωγές.