«Εγώ αν ήμουν Παλαιστίνιος θα σκεφτόμουν τη Χαμάς. Για ποιο λόγο προχώρησε σε μία τέτοια ακραία ενέργεια απέναντι σε έναν τόσο δυνατό αντίπαλο. Όταν ενοχλείς έναν ελέφαντα δεν θα σε αντιμετωπίσει με το τακτ ενός ευγενούς ανθρώπου αλλά με το τακτ ενός ελέφαντα. Είναι η αντίδραση ενός ελέφαντα απέναντι σε έναν αντίπαλο ο οποίος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν παραβιάσεις και από τις δύο πλευρές. Το να χρησιμοποιείς σχολεία και νοσοκομεία ή αμάχους, να έχεις δηλαδή τις λεγόμενες ανθρώπινες ασπίδες, είναι κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», είπε στην εκπομπή του Attica TV, «Χωρίς Μακιγιάζ».

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν ότι υπάρχει εκατόμβη νεκρών αμάχων από πυρά του Ισραήλ και σημείωσαν ότι οι ίδιοι ισραηλινοί πολίτες που θεωρούν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου.

«Το ότι διαδηλώνουν κατά του Νετανιάχου δε σημαίνει ότι διαδηλώνουν κατά του πολέμου. Το λέω διότι μιλάω με Ισρηαλινούς και έχω την εντύπωση ότι λένε “ας τελειώνουμε με όλους αυτούς που είναι δυνητικά εχθροί μας και κατά καιρούς μας πετάνε πυραύλους”. Να σημειώσω μία διαφορά ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστίνιους. Δεν είδα μία διαδήλωση στην Παλαιστίνη κατά της Χαμάς για αυτό που έκανε την 7η Οκτώβρη ενώ στο Ισραήλ έχουμε κάθε σαββατοκύριακο», είπε.

«Δεν μπορείς να είσαι υπέρ μίας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως είναι η Χαμάς», είπε, και ερωτηθείς αν μπορείς να είσαι υπέρ τρομοκρατικών ενεργειών από ένα κράτος απάντησε: «όχι, το ότι υπάρχουν παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου όμως δεν σημαίνει ότι είσαι υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης όπως η Χαμάς. Τόσο απλό. Δεν είναι τρομοκρατικές ενέργειες (σ.σ. το ισραηλινό σφυροκόπημα) είναι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Μπορώ να σας πάρω πολλά επί μέρους. Θα σας πω μια σοβαρή παραβίαση. Το γεγονός ότι μία περιοχή έχει μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα οπότε κάποιοι αντιμετωπίζουν την πείνα. Είναι πολύ σοβαρό θέμα», είπε.

Ο δημοσιογράφος επέμεινε λέγοντας «όταν έχεις 38.000 νεκρούς στη Γάζα», με τον κ. Συρίγο να τον διορθώνει «42.000 νεκρούς στη Γάζα», «42.000 λοιπόν νεκρούς στη Γάζα, είναι δυνατόν να συζητάμε για το αν υπάρχει τρομοκρατία; Προφανώς υπάρχει κρατική τρομοκρατία».

Και ο κ. Συρίγος είπε: «Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Η τρομοκρατία υπάρχει και είναι από την πλευρά της Χαμάς. Όταν σκοτώθηκε ο Νασράλα, υπήρχαν πολλοί Λιβανέζοι που πανηγύριζαν επειδή σκοτώθηκε ο Νασράλα. Μην πετάμε τους όρους “τρομοκρατικές μεθόδους” δεν είναι ο όρος που χρησιμοποιείται. Έχουμε παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου οι οποίες έχουν ονόματα. Λιμοκτονία π.χ».

Για την ανατίναξη των βομβητών, ερωτήθη: «Είσαι στην οικογένειά σου και τρως το μεσημέρι. Και ανατινάζεται ο βομβητής και σκοτώνεται το παιδί σου που πάει πέμπτη Δημοτικού. Αυτό τι είναι;».

Και είπε: «Ποιοι χρησιμοποιούσαν βομβητές πριν ένα μήνα στον Λίβανο; Μόνο η οργάνωση της Χεζμπολάχ. Κανένας άλλος. Γιατί οι βομβητές είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιούσαμε πριν αρκετά χρόνια και λαμβάνει μηνύματα και δε στέλνει σήμα. Επομένως εκείνος που το χρησιμοποιούσε κατά τεκμήριο ήταν στέλεχος της Χεζμπολάχ. Έχεις περίπου 3.500 στελέχη της Χεζμπολάχ τα οποία είναι όλα εφοδιασμένα με βομβητές που εκρήγνυνται και τίθενται εκτός μάχης, είτε επειδή σκοτώνονται είτε επειδή τραυματίζονται. Αυτό, εγώ προσωπικά, δεν το θεωρώ παραβίαση Διεθνούς Δικαίου. Μπορώ να κάτσω να δω λεπτομέρειες αν σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν δίπλα παιδιά. Αλλά καταρχήν με βάση του κανόνες του πολέμου είναι ένας νόμιμος στόχος. Στον νόμιμο στόχο, δυστυχώς έχεις παράπλευρες απώλειες. Το θέμα είναι οι παράπλευρες απώλειες πόσες είναι. Αν ο νόμιμος στόχος είναι ένας και σκοτώνεις διακόσιους τότε έχεις ξεπεράσει κάθε όριο. Αν όμως στους 3.500 τραυματιστούν και 10-20 άτομα παράλληλα, εκεί δεν έχεις παραβίαση Διεθνούς Δικαίου. Αυτό είναι όμως κάτι που εξετάζουμε κατά περίπτωση».

«Πόση είναι η παράπλευρη απώλεια που μπορεί να δικαιολογηθεί όταν έχεις 42.000 νεκρούς στη Γάζα; Απάντησε σαν Άγγελος, ούτε ως στέλεχος, ούτε ως υπουργός», ρώτησε ο δημοσιογράφος.

«Σας είπα από την αρχή ότι 42.000 νεκροί είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός ειδικά αν σκεφτείς ότι 14.000 είναι παιδιά. Δεν υπάρχει αμφιβολία. 14.000 παιδιά και περίπου ίσως αριθμός γυναικών οι οποίες δεν ήταν ανακατεμένες σε πόλεμο. Από την άλλη πλευρά αυτό το ερώτημα έχει τεθεί και σε σχέση με άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, θα σκότωνες τον Χίτλερ για να αποτρέψεις τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Πόσους θα έπαιρνες μαζί σου; Θα μπορούσες να σκοτώσεις 200 για να σκοτώσεις τον Χίτλερ; Το λέω αυτό γιατί προσπαθώ να εξηγήσω την εκτέλεση του Νασράλα. Ο Νασράλα σκοτώθηκε μαζί με κάποιες δεκάδες άτομα. Είναι υπερβολικό ή δεν είναι; Από την άλλη μεριά σκέφτομαι ότι ο Νασράλα για τους Ισραηλινούς είναι ένα είδος Χίτλερ. Όταν από τις 8 Οκτωβρίου και μετά καθημερινώς βομβαρδίζει», είπε.

«Εγώ βλέπω τη Χεζμπολάχ ως μία ακραία σιιτική οργάνωση η οποία καταπιέζει οποιαδήποτε άλλη φωνή υπάρχει στην περιοχή της, λειτουργεί με σιδηρά χείρα όλες τις περιοχές που κατέχει και είναι σαφώς τρομοκρατική οργάνωση. Μου κάνει δε εντύπωση ότι είναι ο πιο εξοπλισμένος μη κρατικός δρων παγκοσμίως», ανέφερε.

Σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου είπε: «Έχω πολύ άσχημες ενδείξεις ως τώρα, μου έκανε εντύπωση ότι ματαιώθηκε η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Αμύνης στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί δεν ακούν πια κανένα. Για εμένα ο πιο επικίνδυνος χρόνος είναι η περίοδος μετά τις προεδρικές εκλογές».