Με βασικό αίτημα τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι/ες της Wolt και της efood πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή 11/10, πανελλαδική απεργία και συγκεντρώσεις, με απόφαση του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Ελλάδας (ΣΑΔΑ, ΣΑΔΤΑ, ΣΑΔΘ). Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιείται οι μοτοπορεία των διανομέων της Efood και Wolt.

Ορισμένα από τα υπόλοιπα αιτήματα τους είναι οι αυξήσεις στους μισθούς, η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, επίδομα γάμου 10%, χρηματική αποζημίωση όταν θα πρέπει να κλείνει η εφαρμογή λόγω κακών καιρικών συνθηκών και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με το thestival.gr, η μοτοπορεία ξεκίνησε από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξή της, τριμελής επιτροπή των εργαζόμενων κατέθεσε τα αιτήματα των απεργών στο ΥΜΑΘ. Όπως υποστήριξαν, δεν έλαβαν συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Ήρθαμε εδώ πέρα να δώσουμε τα αιτήματά μας στο Υπουργείο. Ήρθαμε να κάνουμε γνωστή μια κατάσταση, η οποία μας αναγκάζει να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες την ημέρα για να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Πρέπει ο υπουργός να πάρει μια θέση για όλο αυτό. Πριν από μερικές μέρες μάλιστα είχαμε νεκρό συνάδελφο στην Αθήνα και άρα αυτό μαρτυράει ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο προστασίας. Μεταξύ των αιτημάτων μας είναι η εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης αμοιβής ανά ώρα, να πληρώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές, να καταργηθούν οι στόλοι και όσοι δουλεύουν σε αυτούς να περάσουν άμεσα στην εταιρία. Επιπλέον μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε σε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στις πλατφόρμες και κάνει ότι θέλει η εταιρεία με βάση αυτό. Παράλληλα ζητάμε να μας παρέχονται τα μέσα ατομικής προστασίας και να γίνεται πλήρης αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος. Σημειώνεται πως αν κάποιος εργαζόμενος, με τη μορφή εργασίας του freelancing χτυπήσει, παίρνει πολύ λίγα χρήματα από από μια ασφαλιστική εταιρεία που δεν καλύπτουν τίποτα», υπογράμμισε σε δηλώσεις του μέλος της προσωρινής διοίκησης του σωματείου της Wolt.