Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου του κόμματος, Παυσανία Παπαγεωργίου, το κείμενο της απόφασης της σημερινής Πολιτικής Γραμματείας θα επαναλαμβάνει το οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί για το Συνέδριο, την εκλογή των συνέδρων και την εκλογή αρχηγού.
Επίσης η Πολιτική Γραμματεία υπογραμμίζει «την αναγκαιότητα των θεσμικών θέσεων για την επίτευξη της ομαλότητας και της ενότητας του κόμματος».
Στην σημερινή συνεδρίαση η Πολιτική Γραμματεία επανέλαβε την προηγούμενη απόφασή της όσον αφορά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή ότι «επιστρέφεται ως απαράδεκτο».
Η ψηφοφορία της Πολιτικής Γραμματείας:
Στην Πολιτική Γραμματεία ετέθη σε ψηφοφορία το εάν θα συγκληθεί αύριο η Κεντρική Επιτροπή. Ο Νίκος Σκορίνης κατέθεσε πρόταση να αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή και να οριστεί νέα ημερομηνία, αφού προηγουμένως κληθούν οι πέντε υποψήφιοι στην Πολιτική Γραμματεία και ζητηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο.
Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας ψήφισε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή. Υπέρ της πρότασης του Νίκου Σκορίνη να αναβληθεί ψήφισαν, επίσης, ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και Θεοδώρας Τζάκρη. Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ως προς την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής αν και συμφώνησε με τα υπόλοιπα στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Λευκό ψήφισε και ο εκπρόσωπος της νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιώτοπουλος. Απουσίαζαν και δεν βρέθηκαν στο τηλέφωνο η Ρένα Δούρου και η Μαρία Κυβέλη.
Ο κ. Σκορίνης δήλωσε στους δημοσιογράφους δικαιολογώντας την πρόταση του ότι «ήταν μία τελευταία προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να βρεθεί κοινός τόπος. Διαφορετικά και μέσα στο κλίμα που υπάρχει η αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα σημαίνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή. Μακάρι να διαψευστώ».
Πάντως, όσον αφορά την αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί μόνο με την φυσική παρουσία των μελών της και όχι διαδικτυακά. Ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν. Αντίθετα, η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι θα είναι παρούσα. Ο Παύλος Πολάκης θα απουσιάζει γιατί έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κρήτη.
Η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε να μην συγκληθεί καθόλου η Κεντρική Επιτροπή. Στην εισήγησή της απευθύνθηκε στους Νίκο Παππά, Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλυ, Μαρία Κυβέλη και Γιώτα Μπελώνη λέγοντας: «Κάνω έκκληση να μην συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή, ζητώ να το ξανασκεφτείτε και να μαζέψετε την σύγκληση της ΚΕ με μοναδικό σκοπό τον αποκλεισμό του Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασία. Η εν λόγω απόφαση για συνεδρίαση της ΚΕ με θέμα τον διοικητικό αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εκλογές προφανώς δυναμιτίζει την εκλογική διαδικασία κι οδηγεί σε διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ».
Συνέχισε δηλώνοντας έντονα: «Στις οκτώ παραδοσιακές ακραίες σχισματικές φωνές της ΠΓ προστέθηκαν κι άλλοι 5 εκ των ενδιαμέσων, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Κουβέλη και η Γιώτα Μπελώνη, που με πρόσχημα το εξώδικο προσχώρησαν στο μπλοκ αυτό. Σε αυτούς τους 5, λοιπόν, απευθύνομαι και ζητώ να το ξανασκεφτούν και να το μαζέψουν. Ιδιαιτέρως, θεωρώ ότι οι δύο νομικοί εξ αυτών δεν μπορεί να υποστηρίζουν την περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων κάποιου, αν κι εφόσον αυτός ασκήσει κάποιο νόμιμο δικαίωμα του, όπως εν προκειμένω ήταν η εξώδικη διαμαρτυρία. Πρόκειται για νομικό σολοικισμό και πριν από όλα βουλευτές, στελέχη, μέλη, του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουμε επιστήμονες. Όσοι εξ υμών το θεωρείτε ως μείζον θέμα μπορείτε να πάρετε και τις σχετικές πολιτικές πρωτοβουλίες, με τελικό, όμως, στόχο τον κατευνασμό, αλλά και σύμφωνα πάντα με τα όσα ο καθείς/καθεμία πιστεύει».
«Κάνω λοιπόν έκκληση στην σωφροσύνη ανθρώπων που σέβονται την πορεία τους και την υστεροφημία τους. Δεν έχω τίποτα να περιμένω από ανθρώπους που θέλουν να διαλύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι ικανοί για όλα και για την χρήση κάθε διοικητικού μέτρου για να εξοβελίσουν την λαϊκή βούληση και να αποφύγουν την αυστηρή της κρίση. Υπάρχει η ανάγκη ενός modus vivendi ανάμεσα στη προφανή κασσελακική πλειοψηφία της βάσης και στην αντικασσελακική πλειοψηφία της ΚΕ» δήλωσε ακόμα.
Προς την αντίθετη πλευρά κινήθηκαν οι εισηγήσεις της Όλγας Γεροβασίλη και του Γιάννη Ραγκούση. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Ραγκούσης απευθύνθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας: «Το εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν. Στόχος της ποινικοποίησης του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους/τις ομοίους του είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο, αλλά, δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό δεν το συνεχίζει. Ουσιαστικά, είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως, καλώς ποινικοποίησε την κομματική λειτουργία. Η τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανή υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα από την ΠΓ».
Η Όλγα Γεροβασίλη επέμεινε στη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής λέγοντας ότι «η αντίδραση μετά τις δηλώσεις Κασσελάκη είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας». Ακολούθως, εξήγησε: «Ο Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο. Εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, άρα δεν σέβεται τις αποφάσεις του κόμματος. Χθες μίλησε για αλλαγή πολιτεύματος, κάτι που είναι λόγος αποκλεισμού του κόμματος από εθνικές εκλογές». Τέλος, υποστήριξε ότι « Η δράση του Κασσελάκη είναι διασπαστική κίνηση. Όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σ’ αυτή».
Η Κατερίνα Νοτοπούλου από την πλευρά της ανέφερε: «Είναι απόλυτη αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην ΚΕ . Έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες, ας δείξουμε τον ελάχιστο σεβασμό στη ζωή τους διασφαλίζοντας το αυτονόητο: τη συμμετοχή τους».