Όπως μεταδίδει το Reuters, o Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αποσκοπεί «στην υπεράσπιση του Ισραήλ», το οποίο «σταθμίζει τα αναμενόμενα αντίποινα» κατά του Ιράν, αφού η Τεχεράνη εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παροτρύνει κατ’ ιδίαν το Ισραήλ να υπολογίσει την απάντησή του για να αποφύγει την πρόκληση ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με αξιωματούχους, με τον Μπάιντεν να εκφράζει δημοσίως την αντίθεσή του σε μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και τις ανησυχίες του για ένα χτύπημα στις ενεργειακές υποδομές του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ περιέγραψε την απόφαση αυτή ως μέρος «των ευρύτερων προσαρμογών που έχει κάνει ο αμερικανικός στρατός τους τελευταίους μήνες» για να υποστηρίξει το Ισραήλ και να υπερασπιστεί το αμερικανικό προσωπικό από επιθέσεις του Ιράν και των ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αμερικανικά στρατεύματα τους τελευταίους μήνες στήριξαν την άμυνα του Ισραήλ από πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή. Όμως είχαν τη βάση τους εκτός του Ισραήλ, ενώ το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense, ή THAAD, αποτελεί κρίσιμο μέρος των πολυεπίπεδων συστημάτων αεράμυνας του αμερικανικού στρατού και προστίθεται στην αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, προειδοποίησε νωρίτερα την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών τους «αναπτύσσοντάς τους για να χειρίζονται τα αμερικανικά πυραυλικά συστήματα στο Ισραήλ». «Ενώ έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να περιορίσουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή μας, το λέω ξεκάθαρα ότι δεν έχουμε κόκκινες γραμμές στην υπεράσπιση του λαού και των συμφερόντων μας», έγραψε ο Αρακτσί στο X.

Σύμφωνα με το ίδιο μέσο, οι ειδικοί λένε ότι το Ιράν έχει επιδιώξει να αποφύγει έναν άμεσο πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στο Ισραήλ έναν ακόμη παράγοντα στους υπολογισμούς του για το μέλλον.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είπαν πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί το σύστημα στο Ισραήλ. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι ένα THAAD αναπτύχθηκε στο νότιο Ισραήλ για ασκήσεις το 2019, την τελευταία και μοναδική φορά που έγινε γνωστό ότι βρισκόταν εκεί. Η Lockheed Martin, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων, κατασκευάζει και ενσωματώνει το σύστημα THAAD, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεσαίου βεληνεκούς.