«Η αυριανή ημέρα, 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων, η δε επόμενη, 17η Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα Δράσης για την Εξάλειψη της Φτώχειας στον κόσμο, στόχος διαρκής των προοδευτικών δυνάμεων» υπενθυμίζει, αρχικά, η ανακοίνωση του το Γραφείο Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Το Γραφείο Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δικαιούται να απευθυνθεί στον αριστερό κόσμο, γενικότερα στο λαό μας, ζητώντας να τιμήσουμε τις σημαντικές αυτές ημέρες δράσεις, δεδομένου ότι η διατροφική κρίση και η πείνα σε διάφορες χώρες στο πρόσφατο παρελθόν πυροδότησαν λαϊκές εξεγέρσεις και εμφύλιες συγκρούσεις, όπου δικτατορικές κυβερνήσεις επέλεξαν την αντιμετώπιση της λαϊκής οργής με τη ακραία βία, π.χ. σε χώρες της Βόρειας Αφρικής» υπογραμμίζει, ακόμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.:

Ακόμα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «στο παραπέντε αποφεύχθηκε διεθνής διατροφική κρίση μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας, απειλή που έφερε στο ίδιο τραπέζι τις δύο εμπόλεμες χώρες για την υπογραφή της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης με την μεσολάβηση της Τουρκίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Τονίζει, επίσης, ότι «σε ότι αφορά το διεθνές πρόβλημα της φτώχειας, απέχει πολύ η ανθρωπότητα από την επίλυσή του, παρότι ο κόσμος έγινε οκτώ φορές πιο πλούσιος τα τελευταία 70 χρόνια, πρόοδος που δεν εξουδετερώθηκε από τον τετραπλασιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού την ίδια περίοδο».

«Με άλλα λόγια, ζούμε σε ένα πλούσιο κόσμο, όπου οι φτωχοί άνθρωποι αυξάνονται αντί να μειώνονται. Κι αυτό συμβαίνει διότι διευρύνονται οι ανισότητες τόσο μεταξύ των χωρών (Βορράς – Νότος), όσο και εντός των κοινωνιών» εξηγεί στην συνέχεια και συμπληρώνει ότι «ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ έλεγε ότι “χειρότερη μορφή βίας είναι η φτώχεια”, το δε αμερικανικό αντιπολεμικό κίνημα ζητούσε το 2001 από την κυβέρνηση Μπους “Κάντε πόλεμο στη φτώχεια για να αντιμετωπιστεί και η τρομοκρατία”, έκκληση που απαντήθηκε με πολέμους στο Αφγανιστάν και Ιράκ».

«Δυστυχώς, η φτώχεια και η πείνα εξαπλώνονται και στη δική μας χώρα, με κύρια σημερινή αιτία την ακρίβεια, αλλά και την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι ασυμβίβαστο με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, πολιτικές που στην διάρκεια των μνημονίων είχαν τραγικές συνέπειες, αλλά επανήλθαν μετά την πενταετία της κυβέρνησης Τσίπρα, με την επιβολή της ρήσης Μητσοτάκη ότι “η κοινωνική ισότητα είναι αντίθετη στην ανθρώπινη φύση”» δηλώνει και καταλήγει ότι:

«Ζητούμε, λοιπόν, πόλεμο στην πείνα και την φτώχεια που παράγουν πολέμους και βία παγκοσμίως».