Για ακόμα μία φορά, εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται παρατημένοι/ες στη Ρόδο, περιμένοντας για εβδομάδες μέχρι να μεταφερθούν σε καμπ άλλου νησιού, χωρίς βασικά αγαθά και με υποστήριξη μόνο από αλληλέγγυους πολίτες. «Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι ροές αυξάνονται και ως εκ τούτου, δεν προλαβαίνουν να καταγράφονται και να φεύγουν με σωστό ρυθμό οπότε μεσολαβούν μερικές μέρες ή και βδομάδες μεταξύ νησιού και καταγραφής» είχε εξηγήσει με επιστολή του στο TPP κάτοικος του νησιού τον περασμένο Αύγουστο.

Στην επιστολή του, ο Κ.Σ. εξηγούσε πως «προσφυγες σε ολο το μηκος της ακτογραμμης ανατολικα της Ροδου συνεχιζουν να ερχονται κατα δεκαδες, δεν γνωριζουμε τι πυροδοτει την ανα καιρους ξαφνικη αυξηση. Οι προσφυγες ειτε με τα ποδια, ειτε μεταφερονται στο κεντρο της Ροδου για να καταγραφουν και να ξεκινησουν για καποιο καμπ ειτε στη Λερο ειτε στην Κω και εκει οπως δικαιουνται να κανουν αιτηση ασυλου. Το πρόβλημα ξεκινά όταν οι ροές αυξάνονται και ως εκ τούτου, δεν προλαβαίνουν να καταγράφονται και να φεύγουν με σωστό ρυθμό οπότε μεσολαβούν μερικές μέρες ή και βδομάδες μεταξύ νησιού και καταγραφής, πριν μεταβούν στη δομή φιλοξενίας (καμπ)».

Τόνισε επίσης πως, «από την ημέρα που έκλεισαν την προσωρινή δομή φιλοξενίας προσφύγων πριν μερικά χρόνια, η λύση που δίνεται είναι να “πετιούνται” οι άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, βρέφη, παιδιά, έγκυοι και άντρες στο μικρό πάρκο δίπλα στα ΕΛΤΑ στο κέντρο της πόλης της Ρόδου και λίγα μέτρα παρακάτω από εκεί που πάνε για καταγραφή. Χωρίς καμία πρόβλεψη για την κάλυψη βασικών αναγκών τους (τουαλέτα, ύπνος κ.α.), χωρίς κανέναν προγραμματισμό ή σχέδιο για το πως θα βολευτούν εκεί».

Aνάλογα περιστατικά είχαν σημειωθεί επανειλημμένα και πριν από έναν χρόνο,όπως για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2023, με αλληλέγγυους πολίτες να κινητοποιούνται για να προσφέρουν στους πρόσφυγες είδη πρώτης ανάγκης.

Σε νέα ανακοίνωση – καταγγελία, σήμερα Τρίτη 15/10, το «ΕΛΑΦΙ – Αυτοργανωμένο Κίνημα Πολιτών» τονίζει πως «Φτάσαμε λοιπόν ξανά στο απροχώρητο. Υπολογίζονται τουλάχιστον 300 πρόσφυγες διάσπαρτοι στο κέντρο της πόλης και πολλοί ακόμα εκτός κέντρου και στα χωριά. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στο παρκάκι του Ταχυδρομείου και στις καμάρες της Νομαρχίας, κυριολεκτικά έξω από τα γραφεία των αρχών του τόπου! Η εικόνα από μόνη της δεν αφήνει περιθώρια αναβολής».

Μπορεί να είναι εικόνα 7 άτομα

Παραθέτοντας και σχετικά φωτογραφίες, προσθέτει ότι:

«Καταγράψαμε χθες βράδυ:
– 26 παιδάκια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα κάτω του – 1 έτους
– Μία γυναίκα 5 μηνών έγκυο
– Ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας
– Παιδιά με εξανθήματα και πυρετό
– Ένα άτομο με αναπνευστική συσκευή την οποία αδυνατεί να χρησιμοποιήσει
– Διάφορα δερματικά, πιθανώς μολύνσεις

Το Ελάφι μαζί με άλλες ομάδες και αλληλέγγυους προσπαθεί να προσφέρει τα βασικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιών, υπουργείων και τοπικών αρχών για πιθανές λύσεις καλώς γίνονται (έστω και τώρα), αλλά στο μεταξύ χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Επείγουν η υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων!»

Το «ΕΛΑΦΙ» καλεί τις τοπικές αρχές και ιδίως τον Δήμο Ρόδου – που επιμένει να στηρίζει στην καίρια θέση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης τον άνθρωπο που δήλωσε ότι “ο Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά με αυτή την ιστορία” και μας προέτρεψε “να πάρουμε σπίτια μας τους πρόσφυγες” – να φροντίσουν αν μη τι άλλο για τη δημόσια υγιεινή και την καθαριότητα, ως οφείλουν, καθώς και να ενημερώσουν τους πολίτες για το σχέδιο δράσης τους για άμεσες λύσεις επί της κατάστασης.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και παιδί

Ολόκληρη η ανακοίνωση από το «ΕΛΑΦΙ – Αυτοοργανωμένο Κίνημα Πολιτων»:

Φτάσαμε λοιπόν ξανά στο απροχώρητο.

Υπολογίζονται τουλάχιστον 300 πρόσφυγες διάσπαρτοι στο κέντρο της πόλης και πολλοί ακόμα εκτός κέντρου και στα χωριά. Οι περισσότεροι είναι συγκεντρωμένοι στο παρκάκι του Ταχυδρομείου και στις καμάρες της Νομαρχίας, κυριολεκτικά έξω από τα γραφεία των αρχών του τόπου! Η εικόνα από μόνη της δεν αφήνει περιθώρια αναβολής.

Καταγράψαμε χθες βράδυ:
– 26 παιδάκια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα κάτω του – 1 έτους
– Μία γυναίκα 5 μηνών έγκυο
– Ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας
– Παιδιά με εξανθήματα και πυρετό
– Ένα άτομο με αναπνευστική συσκευή την οποία αδυνατεί να χρησιμοποιήσει
– Διάφορα δερματικά, πιθανώς μολύνσεις

Το Ελάφι μαζί με άλλες ομάδες και αλληλέγγυους προσπαθεί να προσφέρει τα βασικά στα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Οι συζητήσεις μεταξύ υπηρεσιών, υπουργείων και τοπικών αρχών για πιθανές λύσεις καλώς γίνονται (έστω και τώρα), αλλά στο μεταξύ χρειάζονται άμεσες λύσεις.

Επείγουν η υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανθρώπων!

Επείγει επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και μεταφοράς. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στο νησί τρεις βδομάδες περιμένοντας να μεταφερθούν κάπου όπου θα μπορέσουν να κινήσουν τις νόμιμες διαδικασίες.

Τέλος, οφείλουμε να τονίσουμε τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στο περιμετρικό πάρκο της τάφρου, απέναντι από το Θέρμαι, όπου αυτή τη στιγμή δε βρίσκονται παρά ελάχιστα άτομα, αλλά και το θέμα της καθαριότητας γενικότερα στους χώρους όπου παραμένουν.

Καλούμε τις τοπικές αρχές και ιδίως τον Δήμο Ρόδου – που επιμένει να στηρίζει στην καίρια θέση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης τον άνθρωπο που δήλωσε ότι “ο Δήμος δεν έχει καμιά δουλειά με αυτή την ιστορία” και μας προέτρεψε “να πάρουμε σπίτια μας τους πρόσφυγες” – να φροντίσουν αν μη τι άλλο για τη δημόσια υγιεινή και την καθαριότητα, ως οφείλουν, καθώς και να ενημερώσουν τους πολίτες για το σχέδιο δράσης τους για άμεσες λύσεις επί της κατάστασης.