Η Βασιλική (Βάσω) Παπανδρέου γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Έχει διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, ήταν η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Ανδρουλάκης: «Εμβληματική πολιτική προσωπικότητα, εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ»

«Αποχαιρετώ με απεριόριστο σεβασμό και συγκίνηση τη Βάσω Παπανδρέου. Μια εμβληματική πολιτική προσωπικότητα και εκ των ιδρυτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.Ως η πρώτη γυναίκα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε πρωτοπόρους προοδευτικούς δρόμους με την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα, την κατοχύρωση του κοινωνικού διαλόγου, την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και της μητρότητας καθώς και την εμπέδωση της ισότητας των φύλων», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Υπηρέτησε με σθένος και δυναμισμό χωρίς συμβιβασμούς τις πολιτικές θέσεις της. Ως Υπουργός ταυτίστηκε με σημαντικές μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του κράτους και ανασυγκρότησης του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, ενώ έθετε στην προτεραιότητά της τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και την υπεράσπιση των οικονομικά ασθενέστερων» προσέθεσε.

Σημίτης: «Η Βάσω Παπανδρέου ήταν συνιδρύτρια του ΠΑΣΟΚ , στενή μου συνεργάτρια και τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε»

«Σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε πλάι μου και στην πορεία των κυβερνήσεών μου, εξελίχτηκε σε στενή μου συνεργάτρια. Ήταν μια άξια γυναίκα, που τίμησε τις θέσεις που ανέλαβε και πολλές ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικού περιεχόμενου φέρουν την υπογραφή της. Η Βάσω χαρακτηριζόταν από την ευρύτατη κατάρτισή της, την εργατικότητά της, τη συνέπειά της, το θάρρος της και την αφοσίωσή της στο ΠΑΣΟΚ»

Μητσοτάκης: «Η Βάσω Παπανδρέου ήταν μια δυνατή προσωπικότητα που άφησε το αποτύπωμά της στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή»

«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου. Αν και βρεθήκαμε σε αντίθετες όχθες, οφείλω να αναγνωρίσω ότι υπήρξε μια δυνατή προσωπικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
«Υπηρέτησε πολλές κυβερνητικές και κοινοβουλευτικές θέσεις, αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή ως Επίτροπος της πατρίδας μας. Θα τη συνοδεύουν, έτσι, η αφοσίωση των φίλων και ο σεβασμός των αντιπάλων της. Στην οικογένεια και τους ανθρώπους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια» προσέθεσε.

Κωνσταντίνος Τασούλας: Ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου

Μια ανθοδέσμη με κόκκινα τριαντάφυλλα άφησε στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος της Βουλής, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για την εκδημία της πρώην υπουργού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου.
«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, ιστορικού στελέχους, βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών. Ως βουλευτής τις περιόδους 1985-1989 και 1993-2012 και ως πρόεδρος Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, υπερασπίστηκε ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, με τον δυναμισμό που την διέκρινε» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η Βάσω Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει τη λύπη του για τον θάνατο της Βάσως Παπανδρέου» αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η Β. Παπανδρέου άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα στην πολιτική της χώρας, ως στέλεχος και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ως μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και ως Επίτροπος της ΕΟΚ» προσέθεσε.

«Απευθύνουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια της και το κόμμα της» κατέληξε

Δούκας: «Αφήνει πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό»

«Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τίμησε επί σειρά ετών το ελληνικό κοινοβούλιο. Υπηρέτησε τον ελληνικό λαό από κορυφαίες υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας σημαντικά στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων δημοσίων έργων», υπογράμμισε ο Χάρης Δούκας στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Γερουλάνος: «Άνοιξε δρόμους ισότητας, στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της συντήρησης

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν εκεί όταν γεννήθηκε το ΠΑΣΟΚ και έζησε «την πολιτική εποποιία ενός Κινήματος που έγινε ένα με την κοινωνία», τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος.

«Άνοιξε δρόμους ισότητας με την παρουσία της, το έργο της, την προσωπικότητά της. Στάθηκε απέναντι σε κολοσσούς της ευρωπαϊκής, και όχι μόνο, συντήρησης. Ακόμα και όσους δεν λύγισε με την πολιτική της υπεροχή, τούς έκανε να υποκλιθούν στη γνώση, τα πιστεύω και το πάθος της», υπογράμμισε.

«Τίμησε τη χώρα της από κάθε αξίωμα, εθνικό και ευρωπαϊκό. Τυχεροί όσοι είχαμε την τιμή να την γνωρίσουμε. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το δέος που προκαλούσε η παρουσία της. Και είναι τόσο δύσκολο το αντίο. Καλό ταξίδι, Βάσω», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος.

Γιαννακοπούλου: «Μια ξεχωριστή πολιτικός, άφησε σπάνια παρακαταθήκη»

«Η Βάσω Παπανδρέου δεν είναι πια μεταξύ μας. Ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μια ξεχωριστή γυναίκα πολιτικός έφυγε αφήνοντας πίσω της μια σπάνια παρακαταθήκη σε όλους μας ως αγωνίστρια, βουλευτής, υπουργός, πρώτη γυναίκα Επίτροπος», επεσήμανε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Άφησε το δικό της αποτύπωμα στο ΠΑΣΟΚ μέσα στην πολύχρονη πορεία της με το έργο της, το ασυμβίβαστο πνεύμα της και τον δυναμισμό της, με την εναγώνια προσπάθειά της να διαβάζει τις νέες πραγματικότητες που διαμορφώνονταν, την απαιτητικότητα και το θάρρος της γνώμης της που πάντα την χαρακτήριζαν. Θα μας λείπει και θα την θυμόμαστε πάντα», κατέληξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Νέα Αριστερά: «Συνέβαλε από νωρίς σε μια νέα αντίληψη για την ισότητα στην πολιτική»

«Η Βάσω Παπανδρέου συνδέθηκε με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διατελώντας Επίτροπος της Ελλάδας από το 1988 έως το 2003. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα Ελληνίδα επίτροπος αλλά και η μόνη γυναίκα μέλος του πρώτου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την ίδρυση του, συμβάλλοντας έτσι κι αυτή από νωρίς σε μια νέα αντίληψη για την ισότητα στην πολιτική» ανέφερε η Νέα Αριστερά.

«Στα πρώτα χρόνια της κρίσης καταγράφηκε ως μια διακριτή περίπτωση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με τις κριτικές της αποτιμήσεις στον δημόσιο διάλογο. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους της» προσέθεσε.

Κωνσταντοπούλου: «Mία από τις πιο μνημειώδεις στιγμές στην πορεία της Βάσως Παπανδρέου, ήταν η σύγκρουσή της με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ»

«Είναι σημαντικό να μνημονεύουμε ανθρώπους που άφησαν τη σφραγίδα τους στη χώρα», ανέφερε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ίδια είπε πως «η Βάσω Παπανδρέου, ξεκίνησε από τα φοιτητικά της χρόνια στη νεολαία του Κέντρου και αγωνίστηκε για εκδημοκρατισμό και κοινωνική δικαιοσύνη και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και συνολικότερα όλα τα δικαιώματα που είναι συνυφασμένα με το κοινωνικό κράτος δικαίου, με εκείνα δηλαδή που σήμερα αμφισβητούνται».
«Mία από τις πιο μνημειώδεις στιγμές στην πορεία της Βάσως Παπανδρέου, ήταν η σύγκρουσή της με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ για τα κοινωνικά δικαιώματα. Και αυτό δίνει μια μεγάλη επικαιρότητα στη μνεία που κάνουμε σήμερα στη μνήμη της» προσέθεσε.