Συγκεκριμένα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25, ξεκίνησε λέγοντας ότι «όλοι άρχισαν να παραδέχονται όλα εκείνα που λέγαμε στη Βουλή – πλην των λύσεων βέβαια, καθώς οι λύσεις δεν συμφέρουν τα συμφέροντα που έκαναν τα πάντα για να μην είμαστε στη Βουλή, η δικαίωση, όμως, θα έρθει μόνο όταν έρθει η ανατροπή της διαδικασίας ερημοποίησης αυτής της χώρας, η ειρήνη στην Ουκρανία, το τέλος της γενοκτονίας στην Παλαιστίνης. Ναι, τότε να μιλήσουμε για δικαίωση. Προς το παρόν, το πολύ-πολύ δικαιούμαστε μια ελαφρά ικανοποίηση ότι ο λόγος της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά εισακούεται – αντί να έχει σιγήσει όπως το σύστημα είχε επαναπαυθεί ότι θα γίνει».

Αναφερόμενος σε όσους ρωτούν το κόμμα αν ήρθε η ώρα να συμβάλλει σε μια μεγάλη Κεντροαριστερά, απάντησε πως «μετά το τρίτο μνημόνιο, η Ελλάδα έγινε μονοκομματικό κράτος. Ένα κόμμα κυβερνά, με μια Δεξιά πτέρυγα και με μια Κεντροαριστερή που αποτελείται από 3 (και σε λίγο ίσως 4) ΠΑΣΟΚ. Έτσι, ως λαός βρισκόμαστε στο έλεος της Δεξιάς που με ταχείς ρυθμούς γκρεμίζει και ερημοποιεί και της Κεντροαριστεράς που κλαίγεται επειδή, λέει, τα ερείπια ήταν μονόδρομος! Αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει ο κόσμος που ήταν εγκλωβισμένος στη δήθεν αριστερή κυβερνησιμότητα. Ένας κόσμος που μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα είδε με καλό μάτι –μέσα στη σεβαστή αγωνία του να φύγει η Δεξιά, να φύγει ο Μπακογιάννης, να φύγει ο Μητσοτάκης– την ιδέα ενός ανερμάτιστου μεν, αλλά Λαϊκού Μετώπου δε, α λα γαλλικά. Με αυτόν τον κόσμο, που σήμερα πλέον καταλαβαίνει ότι φως από την Κεντροαριστερά δεν θα δει, έχουμε πάρα πολλά να πούμε. Και όλοι μας έχουμε υποχρέωση να μιλήσουμε με αυτόν τον κόσμο».

Στην ομιλία του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, ανέλυσε το πως η Ελλάδα σήμερα αποτελεί μη βιώσιμη χώρα, αναφέρθηκε στις ευθύνες της κεντροαριστεράς, στο ψευτοδίλημμα Χρησιμότητα ή Αξιοπρέπεια, και μίλησε για τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και την ανάγκη να «απαιτήσουμε όλες κι όλοι μαζί, εδώ και τώρα, την αποπομπή του Ισραήλ από τον ΟΗΕ».

Ακόμα, ανέφερε πως «η αξιοπρεπής Αριστερά είναι εδώ. Και σιγά-σιγά πείθει έναν κόσμο που δεν είχε πειστεί ότι ο μόνος τρόπος να είναι χρήσιμη η Αριστερά είναι να είναι Αξιοπρεπής, ο μόνος τρόπος να είναι αξιοπρεπής η Αριστερά είναι να είναι Ανατρεπτική – όχι χαμαιλέοντας, ο μόνος τρόπος να είναι Ανατρεπτική η Αριστερά είναι να είναι Οικολογική, κι ο μόνος τρόπος να είναι όλα αυτά μαζί αλλά με τρόπο που να αποκλείει τον αυταρχισμό, τον ολοκληρωτισμό, τα συντροφικά μαχαιρώματα και τη σύγκρουση των εγώ και των προσωπικών ατζεντών, είναι να είναι ΕΝΩΤΙΚΗ».

Την εκδήλωση της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 – Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, άνοιξε η Μαριλιάνα Καραβούλια, μιλώντας για το ανοιχτό κάλεσμα της ενωτικής πρωτοβουλίας προς όλους εκείνους που «είναι πεπεισμένοι ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και ό,τι τίποτα δεν πάει χαμένο».

Ο Δημήτρης Στρατούλης, συγγραμματέας της ΛΑΕ-ΑΑ, είπε πως «οι ενδεχόμενες διεργασίες στην κεντροαριστερά δεν μας αφορούν, γιατί, αντίθετα από αυτή, είμαστε σε ρήξη με τις κυρίαρχες τάξεις, που λεηλατούν τον λαό και τη χώρα. Μας αφορούν, όμως, οι εξελίξεις στην Αριστερά. Γι’ αυτό:

  • Προωθούμε την ενωτική δράση των αριστερών δυνάμεων στους κοινωνικούς αγώνες για τα λαϊκά προβλήματα, ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό.
  • Παίρνουμε πρωτοβουλίες για διεύρυνση και συνδιαμόρφωση της ενωτικής πρωτοβουλίας μας με αγωνιστές και οργανώσεις της ανυπότακτης ριζοσπαστικής αριστεράς, για δημιουργία ενωτικού πόλου αριστερής μαχητικής αντιπολίτευσης».

Συνέχισε λέγοντας πως «αυτή την περίοδο λαϊκός κόσμος αποδεσμεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναστοχάζεται κριτικά και αυτοκριτικά για την μέχρι τώρα πορεία του. Με αυτό τον κόσμο θέλουμε να συναντηθούμε στους κοινωνικούς αγώνες και σε ουσιαστικό διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της ενωτικής ανυπότακτης Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Όμως, η εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από την κυβερνητική πολιτική και την απουσία αντιπολίτευσης μας δίνουν δυνατότητες παρέμβασης. Η κυρίαρχη ιδεολογία, με όλα τα μέσα επηρεασμού – χειραγώγησης συνειδήσεων και ενσωμάτωσης στο σύστημα, τα οποία διαθέτει, διαχέει το δόγμα της ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Χρέος μας να πείσουμε τον λαό και τη νεολαία ότι υπάρχει φιλολαϊκή εναλλακτική λύση ανατρεπτική, ριζοσπαστική αλλά και βιώσιμη και εφαρμόσιμη. Ότι υπάρχει άλλος δρόμος, με ορίζοντα μία δίκαιη κοινωνία, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της ελευθερίας, δηλαδή τον σοσιαλισμό της εποχής μας, που μπορεί να ανοίξει με συλλογικούς αγώνες και με ισχυρή ενωτική ριζοσπαστική Αριστερά. Σε πείσμα των καιρών συνεχίζουμε».

Η Ηρώ Διώτη, συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25, αναφέρθηκε στο γιατί επικαλούνται ξανά την έννοια της αξιοπρέπειας λέγοντας πως «αναφερόμαστε σε μια αριστερά η οποία μέσα στη συνθήκη της ήττας, δεν σταμάτησε να μιλά για τις αξίες της. Παρέμεινε συνεπής στην επίκληση της ισότητας, της ελευθερίας, της οικολογίας και της ειρήνης, χωρίς αστερίσκους και σε πείσμα των καιρών. Συνέχισε να μιλά για αλλαγή οικονομικού μοντέλου, όταν με ευθύνη όσων σήμερα παριστάνουν τους αριστερούς θεματοφύλακες, η ιδέα ότι “Δεν Υπάρχει Εναλλακτική” έμοιαζε ομόφωνη. Συνέχισε να μιλά για τα δικαιώματα των μεταναστών, όταν σε όλη την Ευρώπη Δεξιά, Σοσιαλδημοκρατία και υποταγμένη Αριστερά ομονοούσαν στο να τους ξορκίζουν, όταν δεν τους έκλειναν σε στρατόπεδα ή δεν τους οδηγούσαν στον θάνατο. Συνέχισε να μιλά ενάντια στις εξορύξεις, απέναντι σε μια ομοφωνία εθνικιστικής αντι-περιβαλλοντικής οικονομικής ανάπτυξης. Μίλησε πρώτη και χωρίς αστερίσκους για την Παλαιστίνη και τη σημασία να νικήσει η αντίστασή της απένατι στην κατοχή και τη βαρβαρότητα. Και συνέχισε να αμφισβητεί πολιτικές και κατά συνθήκη ψεύδη, που μετά την πολιτική και κοινωνική ήττα του 2015, παρουσιάζονται ως αναμφισβήτητες αλήθειες».

Το βίντεο από ολόκληρη την εκδήλωση: