Υπενθυμίζεται πως ακόμα ένα επικίνδυνο περιστατικό στο σιδηροδρομικό δίκτυο παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα, τις προηγούμενες ημέρες, όταν συρμός του Προαστιακού στη γραμμή του Αεροδρομίου οδηγήθηκε από λανθασμένη οδηγία στη γραμμή του μετρό. Το γεγονός του παρ’ ολίγον δυστυχήματος στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Εφημερίδα των Συντακτών» και επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ενώ κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ώστε να εξεταστούν τυχόν αξιόποινες πράξεις από τους υπεύθυνους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το παρ’ ολίγον ατύχημα στον Προαστιακό, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε το αφήγημα ότι «υπήρξε ανθρώπινο σφάλμα», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν ανακοινώσεις για το σοβαρό περιστατικό.

«Η Hellenic Train ανακοινώνει ότι διερευνά τα αίτια του περιστατικού, που σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, κατά το οποίο συρμός του Προαστιακού παραβίασε τις ενδείξεις εισόδου στη γραμμής του ΜΕΤΡΟ στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας. Η διερεύνηση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η πειθαρχική διαδικασία για την απόδοση ευθυνών. Το προσωπικό που εμπλέκεται στο περιστατικό έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα. Η εταιρεία ακολουθεί αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας σε όλες τις διαδικασίες της και εφαρμόζει σύγχρονα συστήματα εκπαίδευσης και αξιολόγησης για το προσωπικό της. Η Hellenic Train παραμένει προσηλωμένη στη συνεχή βελτίωση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, αναλαμβάνοντας τις απαραίτητες ενέργειες όπου απαιτείται» υποστήριξε επίσης η Hellenic Train.

Ωστόσο, σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών της εταιρείας προχώρησαν οι μηχανοδηγοί, καταγγέλλοντας ότι «η Hellenic Train επιρρίπτει ευθύνες σε μηχανοδηγούς, αναφέροντας ψευδώς ότι παραβίασαν την είσοδο του μετρό».

Το περιστατικό είναι το πιο πρόσφατο από σειρά συμβάντων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων πραγματοποίησαν απεργία με αιτήματα, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού και τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Ωστόσο, παρά την απόπειρα νέας απεργίας από τους εργαζόμενους με παρόμοια αιτήματα, η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη μετά από προσφυγή της Hellenic Train.