άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη, γραμματέα του ΜέΡΑ25

Μας κατηγορούσατε για ναρκισσισμό ισχυριζόμενοι ότι ήθελε περισσότερο κουράγιο να υπογράψει και να εφαρμόσει αριστερός το Μνημόνιο παρά να κρυφτεί πίσω από τις αξίες του, την αξιοπρέπειά του, αφήνοντας την εξουσία στη Δεξιά.

Διαφωνήσαμε μαζί σας. Εντονότατα, όπως θυμάστε. Πιστεύαμε ότι όταν οι αριστεροί θυσιάσουν την αξιοπρέπειά τους, καταλήγουν χρήσιμοι μόνο για την ολιγαρχία.

Ναι, όταν είσαι στην κυβέρνηση πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς. Όπως έλεγα στις συνεντεύξεις τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών, ήμουν έτοιμος να συμβιβαστώ υπέρ των πολλών, και να συμβιβαστώ κι άλλο – όχι όμως να καταλήξω συμβιβασμένος.

Χαμογελούσατε τότε και ρωτούσατε ειρωνικά: «Καλά, και ποιος θα ορίσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του να συμβιβάζεσαι και του να καταλήγεις συμβιβασμένος; Εσύ;»

Σας απαντούσαμε, πως, πράγματι, το ερώτημα δεν απαντιέται εύκολα, με μαθηματική ακρίβεια. Στη σφαίρα της θεωρίας μπορούμε να διαφωνήσουμε για το που είναι, πως ορίζεται, η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του συμβιβασμένου και του αγωνιστή που προβαίνει σε τακτικές υποχωρήσεις και εύλογους συμβιβασμούς.

Όμως όταν συνάδελφε αρχίζεις να διαβάζεις στη Βουλή τα κείμενα που σου ετοίμασαν εκείνοι που εκλέχτηκες για να αντιμετωπίσεις – τότε πια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι την έχεις περάσει τη διαχωριστική γραμμή – ότι κιότεψες.

Στο ΜέΡΑ25 ποσώς μας ενδιαφέρει το παρελθόν. Αν ασχολούμαστε με εκείνες τις μέρες του ’15 είναι επειδή κοιτάζουμε στο μέλλον – επειδή αγωνιούμε για το μέγα ερώτημα: Εφόσον βρεθούμε ξανά κοντά στην εκτελεστική εξουσία, όταν η ολιγαρχία και τα συμφέροντα πέσουν πάνω μας σαν λυσσασμένα σκυλιά, εμείς θα υποκύψουμε; Που θα σταματά η τακτική υποχώρηση από το πρόγραμμά μας; Και που θα αρχίζει, ξανά, η συνθηκολόγηση;

Όσο παραμένετε περήφανοι για την κυβερνητική σας σταδιοδρομία, γνωρίζουμε την απάντηση: όπως και τότε έτσι και τώρα θα το βρείτε αδύνατο να αντισταθείτε στην έλξη της συνθηκολόγησης. Τι άλλο να περιμένει κανείς όταν:

  • Και υπόσχεστε φτηνό ρεύμα και στηρίζετε το Χρηματιστήριο Ενέργειας το οποίο εσείς φτιάξατε και το οποίο κρατά το ρεύμα ληστρικά ακριβό.
  • Και υπόσχεστε προστασία της πρώτης κατοικίας και αρνείστε να καταργήσουμε τα φαντς του Ηρακλή που παίρνουν πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια και μικρομάγαζα.
  • Και φωνάζετε που ο κρατικός προϋπολογισμός δεν επιτρέπει σοβαρή ενίσχυση δημόσιας υγείας και παιδείας και επιμένετε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που εσείς συμφωνήσατε μέχρι το 2060 ήταν μονόδρομος.
  • Και υπόσχεστε συλλογικές διαπραγματεύσεις στους εργαζόμενους και χαριεντίζεστε με το κατεστημένο (π.χ. ΣΕΒ) που λέει: «συλλογικές διαπραγματεύσεις πάνω από το πτώμα μου».
  • Και υπόσχεστε ασφαλή τραίνα και δεν ζητάτε συγγνώμη που νομοθετήσατε το οριστικό σπάσιμο και την ιδιωτικοποίηση των τραίνων μας.
  • Και υποκρίνεστε στήριξη στην Παλαιστίνη και δεν κάνετε έστω και μια υποτυπώδη αυτό-κριτική που, ενόσω υπουργοί, οι Τσίπρας-Κοτζιάς-Καμμένος έπεφταν στην αγκαλιά του γενοκτόνου Νετανιάχου συνάπτοντας φοβερές και τρομερές αμυντικές και οικονομικές συμφωνίες.

Με αυτά τα δεδομένα, αν θέλετε συνεργασίες κοιτάξτε προς τη μεριά του ΠΑΣΟΚ με το οποίο έχετε πολλά κοινά – κι αυτοί «θυσιάστηκαν» ιδεολογικά και πολιτικά για να «σώσουν» τον λαό υπογράφοντας μνημόνια, κι αυτοί πασχίζουν να παραμείνουν «χρήσιμοι» μετά την πλήρη απώλεια της όποιας αξιοπρέπειας τους είχε απομείνει από το ηρωικό παρελθόν του «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο».

Για εμάς, το ΜέΡΑ25, ο νους μας είναι στον πολύ κόσμο που παρασύρθηκε από το ψευτοδίλημμα Χρησιμότητα-Αξιοπρέπεια και που, σήμερα, παρατηρώντας τα βάθη αναξιοπρέπειας που έφερε η λογική σας περί «Αριστερού Μνημόνιου» και «Παράλληλου Προγράμματος», έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν. Να καταλαβαίνουν ότι το ψευτοδίλημμα Χρησιμότητα-Αξιοπρέπεια που εσείς λανσάρατε πριν τόσα χρόνια το πληρώνουν σήμερα οι πολλοί.

Αυτός ο κόσμος, που σας ακολούθησε τόσα χρόνια ελπίζοντας ότι ο κυβερνητισμός σας θα αποδώσει κάτι καλύτερο για τον κόσμο που ασφυκτιά, εισέπραξε λόγω των επιλογών σας μόνο αναξιοπρέπεια για την Αριστερά και την ερημοποίηση της χώρας.

Αυτός ο κόσμος θέλει να μιλήσουμε. Είμαστε εδώ να τους ακούσουμε. Να τους πούμε ότι κοιτάζουμε μπροστά. Ότι η ενωτική μας πρωτοβουλία ΜέΡΑ25-Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά αφορά όλες και όλους που συμφωνούμε ότι σοβαροφάνεια, συνθηκολόγηση και κυβερνητισμός φέρνουν την ήττα, της αναξιοπρέπεια και, ως απόρροια, την επικυριαρχία της σκληρής Δεξιάς.