Υπενθυμίζεται ότι την λίστα με τους 123 κωδικούς 23 προϊόντων που έχουν ενταχθεί ως τώρα στην πρωτοβουλία μείωσης τιμών από 6% ως 15% δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης.

«Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι διαθέσιμοι περίπου οι πρώτοι 120 κωδικοί προϊόντων με νέες μειωμένες τιμές που θα αποτελέσουν την αρχή αυτής της πρωτοβουλίας, ενώ σταδιακά θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 600 κωδικοί προϊόντων διαφόρων προμηθευτών», ανέφερε χθες για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά την ενημέρωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος όπως σημείωσε στον ΣΚΑΪ «πέρσι τέτοιο καιρό ο πληθωρισμός στα τρόφιμα ήταν 10,4%, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 3% και αν δεν είχαμε το λάδι 60% πάνω από πέρσι, θα βρισκόταν στο 1%». «Προφανώς το καλοκαίρι υπήρξαν προϊόντα που μειώθηκαν οι τιμές, υπήρξαν όμως και προϊόντα που αυξήθηκαν οι τιμές γιατί αυξήθηκε η ζήτηση, όπως είναι για παράδειγμα τα ψάρια. Έχουμε ένα τρίπτυχο που παλεύουμε. Πρώτον, ζητάμε από τους επιχειρηματίες υπευθυνότητα και είναι καλό αυτό που κάνουν με τα 120 προϊόντα, μετά δεύτερη η πολιτεία που κάνει ελέγχους και τέλος εμείς οι πολίτες που πρέπει να αγοράζουμε από εκεί που μας συμφέρει» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μιλώντας στο Action 24 ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ επεσήμανε ότι υπάρχουν συνολικά 25.000 κωδικοί προϊόντων και με η μείωση της τιμής σε 123 κωδικούς δεν σώζει την κατάσταση.

«Είναι ένα αφήγημα επικοινωνιακό και όχι ουσιαστικό. Αν δεν παρέμβει η κυβέρνηση στη διαμόρφωση της τιμής από το χωράφι στο ράφι, δεν σημαίνει τίποτα το να πέσει η τιμή σε μια οδοντόπαστα και σε μια οδοντόβουρτσα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ.

Ο Γιώργος Λεχουρίτης επεσήμανε ότι είναι εφικτή η παρέμβαση στην τιμή από το χωράφι στο ράφι αναφέροντας ότι θα πρέπει να μπει πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ έφερε ως παράδειγμα ένα προιόν που πωλείται από τον παραγωγό προς 50 λεπτά να μην μπορεί να πωλείται στο ράφι πάνω από 1,5 ευρώ, σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για αύξηση 300%, την οποία θα μπορούσε να βάλει ως ανώτατο πλαφόν το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ σημείωσε ακόμα ότι η ακρίβεια είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο και όχι εισαγόμενο όπως διατείνεται η κυβέρνηση.