Η ίδια η Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι «έχασε» την επαφή με τον Σαφιεντίν έπειτα από ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό στις 4 Οκτωβρίου. Ο στρατός του Ισραήλ είχε επισημάνει τότε ότι πιστεύει πως σκότωσε τον Σαφιεντίν, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει επισήμως τον θάνατό του.

Διοικούσε τη Χεζμπολάχ μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του κινήματος, τον Νάιμ Κάσεμ, μετά τη δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ στις 27 Σεπτεμβρίου. Ο Σαφιεντίν – που ήταν εξάδελφος του Νασράλα – συμμετείχε στο συμβούλιο του τζιχάντ, το όργανο που είναι αρμόδιο για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ. Ήταν επίσης επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου, το οποίο επιβλέπει τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις του κινήματος. Αν και δεν ήταν τόσο γνωστός στους Ισραηλινούς όσο ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν θεωρούνταν από το Ισραήλ σημαντικός στόχος.

Ο Σαφιεντίν είχε αναλάβει εξέχοντα ρόλο μιλώντας εκ μέρους της Χεζμπολάχ, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων με το Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας σε κηδείες και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες ο Νασράλα απέφευγε επί χρόνια για λόγους ασφαλείας.

Κάποιοι συνέκριναν τον ρόλο του Σαφιεντίν ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ με αυτόν ενός πρωθυπουργού. Ήταν αρμόδιος για σειρά θεσμών του κινήματος, αρμόδιων για την παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό, την ανοικοδόμηση και άλλες δραστηριότητες. Ο Σαφιεντίν ηγήθηκε των προσπαθειών να ανοικοδομηθούν τα νότια προάστια της Βηρυτού μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, όταν ολόκληρες περιοχές είχαν ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα. Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε χαρακτηρίσει παγκόσμιο τρομοκράτη το 2017.

Μετά τις διαδοχικές εκρήξεις που είχαν ως στόχο τους βομβητές και τους ασύρματους της Χεζμπολάχ, ο Σαφιεντίν δήλωσε ότι η οργάνωσή του «δεν θα υποχωρήσει μέχρι τέλους».

Ο Σαφιντίν ήταν επικριτής της πολιτικής των ΗΠΑ, την οποία κατηγορεί ότι βοηθά και υποθάλπει τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και το νότιο Λίβανο. Το 2021, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι «παρεμβαίνει» στην εσωτερική πολιτική του Λιβάνου, λέγοντας ότι η «αμερικανική τυραννία σαμποτάρει» τα έθνη της περιοχής, αναφέροντας μεταξύ άλλων το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον είχε χαρακτηρίσει παγκόσμιο τρομοκράτη το 2017.

Πηγή: Reuters