Ο πατέρας Μαρσέλο ήταν ιθαγενής Τσοτσίλ, σε μια πολιτεία όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του μεξικανικού κράτους, τουλάχιστον ένας στους τρεις κατοίκους έχει ιθαγενική καταγωγή ή μιλά κάποια ιθαγενική γλώσσα (οι πιο πολυπληθείς ομάδες είναι οι Τσοτσίλ, οι Τσελτάλ, οι Τσολ, οι Σόκε, οι Τοχολαμπάλ και οι Μαμ). Ο ιερέας ήταν πολύ λαοφιλής, και ανήκε στο θεολογικό ρεύμα της Θεολογίας της Απελευθέρωσης, ενθαρρύνοντας, συμμετέχοντας και οργανώνοντας κοινωνικούς αγώνες αλλά και πρωτοβουλίες για την ειρήνη. Σήμερα πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο του Σαν Κριστόμπαλ, η οποία κατέληξε στα σκαλοπάτια της πιο γνωστής εκκλησίας της πόλης, Virgen de Guadalupe, η οποία ήταν και η έδρα του πατέρα Μαρσέλο.

Το θύμα της ειδεχθούς και θρασύτατης δολοφονίας ήταν γνωστό σε όλη την πολιτεία της Τσιάπας. Ακούραστος πνευματικός ηγέτης, σάρκα από τη σάρκα του ιθαγενικού πληθυσμού, συμμετείχε σε πορείες για την ειρήνη, κατά της διαφθοράς, των μεγάλων εταιρικών συμφερόντων, της καταστροφής του περιβάλλοντος και του εμπορίου ναρκωτικών. Ήταν επίσης γνωστή η στενή του συνεργασία με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de las Casas (FrayBa), το οποίο επί 35 χρόνια προωθεί την ειρήνη στην Τσιάπας, αναλαμβάνοντας δικαστικές υποθέσεις ιθαγενών, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά τους, και οργανώντας αποστολές παρατήρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ άλλων. Πιστεύεται ότι ο λόγος για τη δολοφονία του ήταν ο πολύ ενεργός του ρόλος στην ειρήνευση μιας μακροχρόνιας διαμάχης στην περιοχή Chenalhó της Τσιάπας, όπου ήταν ιερέας μέχρι πρότινος και μετακινήθηκε για λόγους προσωπικής ασφάλειας. Είχε γίνει συχνά αποδέκτης απειλών για τη ζωή του.

Η δολοφονία αυτή έρχεται σε μια περίοδο όξυνσης της βίας στην Τσιάπας. Οι οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και ο Ζαπατιστικός Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) έχει προειδοποιήσει για αυτό με πάμπολλα ανακοινωθέντα του (ενδεικτικά και με μετάφραση στα ελληνικά βλ εδώ : https://enlacezapatista.ezln.org.mx/2021/09/19/chiapas-al-borde-de-la-guerra-civil/). Η αστάθεια στην Τσιάπας έχει κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, κατά τη διακυβέρνηση του Andres Manuel Lopez Obrador, ο οποίος είχε στοχοποιήσει ευθέως το FrayBa σε διάγγελμά του, αλλά φαίνεται ότι εκτροχιάζεται ακόμα περισσότερο επί της διαδόχου του, Claudia Sheinbaum. Τα καρτέλ των ναρκωτικών που έχουν πλέον διαρκή και επεκτεινόμενη παρουσία σε αυτή τη νότια πολιτεία, οι παραστρατιωτικές και άλλες ένοπλες ομάδες, και κυρίως η σιωπηρή σύμπραξη του στρατού και της Εθνοφυλακής συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα κυρίως αν συνδυαστούν με τη συστημική φτώχεια και τον θεσμικό ρατσισμό κατά των ιθαγενικών πληθυσμών.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Rutilio Escandón Cadenas, υποσχέθηκε την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της στυγερής δολοφονίας που ήδη έχει ξεπεράσει τα στενά σύνορα της πολιτείας αλλά και της χώρας. Φυσικά, η δικαιοσύνη στην Τσιάπας δεν έχει δώσει δείγματα τέτοιας αποτελεσματικότητας ή προθυμίας, καθώς ασύλληπτοι και ατιμώρητοι παραμένουν, για παράδειγμα, οι δράστες της σφαγής του Ακτεάλ το 1997, όταν 45 άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτελέστηκαν στην εκκλησία του χωριού τους.

Ο πατέρας Μαρσέλο, τον οποίο οι ντόπιοι ιθαγενείς προσφωνούν με το τιμητικό όνομα Jtatik, δηλαδή ο πατέρας μας, δεν είναι πια μαζί μας.