Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία επικεντρώνει σήμερα το πρωί τους βομβαρδισμούς της στην Τύρο του νοτίου Λιβάνου, αφού προηγήθηκε εντολή εκκένωσης προς τους κατοίκους εκτεταμένου τμήματος του κέντρου της πόλης.

Πρόκειται για μια πόλη, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, που αποτελούσε τόπο κατοικίας πληθυσμών της περιοχής για περισσότερα από 4.000 χρόνια και θαλάσσιο εμπορικό κόμβο. Είναι γνωστή για τα ρωμαϊκά της ερείπια και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου με εκτιμώμενο πληθυσμό άνω των 135.000 κατοίκων, οπως αναφερει το Al Jazeera.

Εντωμεταξύ, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται και σήμερα οι βομβαρδισμοί στη βόρεια Γάζα, με επίκεντρο την περιοχή της Τζαμπάλια. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, από τις πρωινές ώρες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 40 άτομα. Παράλληλα, συνεχίζεται από χθες η μαζική φυγή αμάχων από την Τζαμπάλια με κατεύθυνση τις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, προς το Χαν Γιούνις και την ανθρωπιστική ζώνη στο Μαουάσι.

Με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε ότι σκότωσε τον επικρατέστερο διάδοχο και εξάδελφο του Χασάν Νασράλα, Χάσεμ Σαφιαντίν, όταν βομβαρδίστηκε υπόγειο επιτελικό κέντρο της οργάνωσης στη συνοικία Ντάχια της Βηρυτού. Έκτοτε, η οργάνωση παραμένει ακέφαλη.