Επίσης, σημειώνεται ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες, οι άνδρες και τα παιδιά στοχοποιούνται όχι μόνο λόγω της θρησκείας τους, αλλά και λόγω του χρώματος του δέρματός τους και του εθνοτικού ή μεταναστευτικού τους υπόβαθρου. Οι νεαροί μουσουλμάνοι που έχουν γεννηθεί στην ΕΕ και οι γυναίκες που φορούν θρησκευτική ενδυμασία πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ οι μισοί από όσους σταμάτησε η αστυνομία κατά το έτος πριν από την έρευνα πίστευαν ότι η τελευταία τους στάση οφειλόταν σε ρατσιστική σκιαγράφηση.
Η έκθεση του FRA με τίτλο «Το να είσαι μουσουλμάνος στην ΕΕ» δείχνει ότι ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η παρενόχληση εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς μουσουλμάνους που ζουν στην ΕΕ.
Με βάση την έρευνα σε ολόκληρη την ΕΕ μεταξύ μεταναστών και των παιδιών τους (2022), η έκθεση καταγράφει μια αύξηση του αντιμουσουλμανικού ρατσισμού από την τελευταία έκδοση της έρευνας το 2016, κυρίως στην αγορά εργασίας και στέγασης.
Εξετάζοντας τα πέντε χρόνια πριν από την έρευνα, τα βασικά ευρήματα είναι τα εξής:
- Ρατσισμός – σχεδόν 1 στους 2 μουσουλμάνους (47%) βιώνει φυλετικές διακρίσεις, από 39% το 2016. Τα υψηλότερα ποσοστά στις 13 χώρες της έρευνας είναι στην Αυστρία (71%), τη Γερμανία (68%) και τη Φινλανδία (63%).
- Εργασία – οι μουσουλμάνοι αντιμετωπίζουν συχνότερα διακρίσεις κατά την αναζήτηση εργασίας (39%) ή στο χώρο εργασίας (35%), έναντι 31% και 23% το 2016. Αυτό έχει αντίκτυπο και σε άλλους τομείς της ζωής, όπως η στέγαση, η εκπαίδευση ή η υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον, δύο στους πέντε (41%) είναι υπερεξειδικευμένοι για την εργασία τους, σε σύγκριση με το 22% των ανθρώπων γενικά.
- Στέγαση – το ένα τρίτο (35%) των ερωτηθέντων δεν μπορούσε να αγοράσει ή να νοικιάσει σπίτι λόγω διακρίσεων, έναντι 22% το 2016. Οι μουσουλμάνοι ερωτηθέντες με αναπηρία αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερα εμπόδια- το 46% βιώνει διακρίσεις στην αγορά κατοικίας.
- Θρησκευτική ενδυμασία – οι γυναίκες που φορούν θρησκευτική ενδυμασία αντιμετωπίζουν περισσότερες φυλετικές διακρίσεις από εκείνες που δεν φορούν, ιδίως όταν αναζητούν εργασία (45% έναντι 31%). Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 58% για τις νεαρές γυναίκες (16-24 ετών) που φορούν θρησκευτική ενδυμασία.
- Ρατσιστική παρενόχληση – σχεδόν 1 στους 3 (27%) μουσουλμάνους ερωτηθέντες υπέστησαν ρατσιστική παρενόχληση κατά τα πέντε έτη πριν από την έρευνα- οι περισσότεροι από αυτούς περισσότερες από μία φορά.
- Διακριτική σκιαγράφηση – σχεδόν οι μισοί (49%) από όσους σταμάτησε η αστυνομία κατά το έτος πριν από την έρευνα πίστευαν ότι η τελευταία τους στάση οφειλόταν σε ρατσιστική σκιαγράφηση.
- Εκπαίδευση – οι μουσουλμάνοι ερωτηθέντες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εγκαταλείψουν πρόωρα το σχολείο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό της ΕΕ (30% έναντι 9,6%).
- Φτώχεια – Το ένα τρίτο (31%) των νοικοκυριών των μουσουλμάνων ερωτηθέντων δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα σε σύγκριση με το 19% των νοικοκυριών γενικά. Είναι διπλάσιες οι πιθανότητες να ζουν σε υπερπλήρεις κατοικίες (40% έναντι 17%).
«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής αύξησης του ρατσισμού και των διακρίσεων κατά των μουσουλμάνων στην Ευρώπη. Αυτό τροφοδοτείται από συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και επιδεινώνεται από την απανθρωπιστική αντιμουσουλμανική ρητορική που βλέπουμε σε ολόκληρη την ήπειρο. Αντί να σπέρνουμε διχασμό στις κοινωνίες μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι στην ΕΕ αισθάνονται ασφαλείς, συμπεριλαμβανόμενοι και σεβαστοί, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, το υπόβαθρο ή τη θρησκεία τους» δήλωσε η Διευθύντρια του FRA, Sirpa Rautio.