Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σμιθ, ο οποίος έχει διοριστεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ, έχει καταθέσει δύο προσφυγές εναντίον του Τραμπ.

Η μία αφορά τέσσερις κατηγορίες για εκλογική απάτη σε σχέση με τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021. Η άλλη αφορά τα άκρως απόρρητα έγγραφα που πήρε μαζί του ο Τραμπ αφού έφυγε από την προεδρία. Φωτογραφίες με σωρούς τέτοιων εγγράφων να βρίσκονται μέσα σ’ ένα μπάνιο του θερέτρου του Τραμπ Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα κυκλοφόρησαν σε όλο τον κόσμο.

Ο Σμιθ αναθεώρησε το κατηγορητήριο για απόπειρα εκλογικής απάτης το καλοκαίρι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο χορήγησε στους προέδρους των ΗΠΑ εκτεταμένη ασυλία για επίσημες πράξεις τους. Μία αμφιλεγόμενη διορισμένη από τον Τραμπ δικαστής στη Φλόριντα, η Έιλιν Κάνον, απέρριψε την προσφυγή για τα απόρρητα έγγραφα, όμως ο Σμιθ κατέθεσε έφεση.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει άλλη μια δικαστική υπόθεση στην Τζόρτζια, όμως πρόκειται για μια πολιτειακή υπόθεση επί της οποίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, κατά συνέπεια και ο πρόεδρος, δεν έχουν δικαιοδοσία.

Σε μια άλλη πολιτειακή υπόθεση στη Νέα Υόρκη, την αποκαλούμενη υπόθεση «hush money» (χρήματα για εξαγορά σιωπής), ο Τραμπ καταδικάσθηκε για 34 αδικήματα. Η επιβολή της ποινής στην υπόθεση επαναπρογραμματίσθηκε για τις 26 Νοεμβρίου, μετά τις εκλογές. Ο Τραμπ προσπαθεί να ανατρέψει αυτές τις καταδίκες.