Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον Πρόεδρος της Ρωσίας στο περιθώριο της συνόδου της BRICS στην Καζάν και «επανέλαβε τη θέση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έγινε κατά παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Νέα Υόρκη, επαναλαμβάνοντας ακόμη την υποστήριξή του σε «δίκαιη ειρήνη», δυνάμει του Χάρτη και του διεθνούς δικαίου.

Νωριτερα, μιλώντας ενώπιον των ηγετών των BRICS, ο Γκουτέρες τόνισε πως ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη στη Γάζα, τον Λίβανο, την Ουκρανία και το Σουδάν. «Χρειαζόμαστε ειρήνη στην Ουκρανία. Μια δίκαιη ειρήνη σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντόνιο Γκουτέρες και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν να συναντηθούν από τον Απρίλιο του 2022 Κατα τη συνάντησή τους συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στην Εγγύς Ανατολή, ιδίως για «την απόλυτη ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο, καθώς και την ανάγκη να αποφευχθεί νέα περιφερειακή κλιμάκωση», πάντα κατά την ανακοίνωση του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξάλλου τόνισε στον ρώσο πρόεδρο πως υποστηρίζει την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα», κομβικής σημασίας για την Ουκρανία και την παγκόσμια διατροφική και ενεργειακή ασφάλεια.

«Υποστηρίζει πλήρως τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ως προς αυτό», προστίθεται στο κείμενο, που χαιρετίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί εμπορική οδό καίριας σημασίας για την Ουκρανία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγούς σιτηρών στον κόσμο, αλλά έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.

Μετά την απόσυρση της Ρωσίας τον Ιούλιο του 2023 από τη συμφωνία για τα σιτηρά, που διαπραγματεύτηκε με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ το καλοκαίρι του 2022, το Κίεβο δημιούργησε διάδρομο στη Μαύρη Θάλασσα για να εξάγει αγροτικά προϊόντα, κυρίως σιτηρά, παρά τις απειλές της Μόσχας πως θα βάλει στο στόχαστρο πλοία που κινούνται σε αυτόν.