Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γάζα είπαν στο CNN τις τελευταίες ημέρες ότι η εγκατάσταση εξαντλείται σε προμήθειες και είναι σε απεγνωσμένη ανάγκη βοήθειας καθώς οι τραυματίες από γειτονικές περιοχές ολοένα και αυξάνουν.

Ο Δρ Hussam Abu Safiya, διευθυντής του νοσοκομείου, είπε ότι ισραηλινά τανκς και μπουλντόζες μπήκαν στο νοσοκομείο αργά την Πέμπτη και άρχισαν να πυροβολούν τμήματα του συγκροτήματος, λέγοντας «όλα τα τμήματα του νοσοκομείου κινδυνεύουν από άμεσο βομβαρδισμό». «Αντί να λάβουμε βοήθεια, λαμβάνουμε τανκς», είπε. Βίντεο από τη στιγμή της εισβολής στο νοσοκομείο είχε δημοσιεύσει και το Al Jazeera.

Το Kamal Adwan είναι ένα από τα τρία ελάχιστα λειτουργικά νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα και το πλησιέστερο στο σημείο που επιχειρεί ο ισραηλινός στρατός στο Beit Lahiya και στο στρατόπεδο προσφύγων Jabalya. Παρά την περιορισμένη χωρητικότητά του, δέχεται τους περισσότερους τραυματίες από τις γύρω μάχες.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι μετά την επιδρομή στο νοσοκομείο Kamal Adwan, ο ΠΟΥ «έχει χάσει την επαφή με το προσωπικό εκεί».

«Αυτή η εξέλιξη είναι βαθιά ανησυχητική δεδομένου του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται και των ανθρώπων που στεγάζονται εκεί», είπε ο Ghebreyesus στο X. Πριν από την επιδρομή της Παρασκευής, είπε, ο ΠΟΥ και οι συνεργάτες του κατάφεραν να φτάσουν στον Kamal Adwan «εν μέσω εχθροπραξιών στην περιοχή» και κατάφεραν να μεταφέρουν 23 ασθενείς και 26 φροντιστές στο νοσοκομείο Al-Shifa.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του επιχειρούν στην περιοχή του νοσοκομείου Kamal Adwan «έχοντας βάσιμες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία τρομοκρατών εκεί και την ύπαρξη τρομοκρατικών υποδομών», ισχυριζόμενος μάλιστα ότι εβδομάδες πριν από την επιχείρηση, «ο IDF διευκόλυνε την απομάκρυνση ασθενών από την περιοχή με παράλληλη διατήρηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης».

Η COGAT, η ισραηλινή υπηρεσία που διαχειρίζεται τη ροή βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή ότι με τη βοήθεια της UNICEF και του ΠΟΥ, αρκετοί ασθενείς και οι συνοδοί τους απομακρύνθηκαν από την εγκατάσταση. Στο νοσοκομείο δόθηκαν επίσης καύσιμα, μονάδες αίματος και ιατρικός εξοπλισμός.

Αλλά ο Ghebreyesus του ΠΟΥ δήλωσε στο X ότι το νοσοκομείο φιλοξενεί ακόμη περίπου 200 ασθενείς, μαζί με εκατοντάδες άλλους που αναζητούν καταφύγιο εκεί.

Ο Maher Shamiya, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε στο CNN την Παρασκευή ότι ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε τμήματα του τοίχου του νοσοκομείου ενώ ο σταθμός οξυγόνου είχε επίσης καταστραφεί από τα ισραηλινά πυρά.

Η Shamiya είπε ότι ο στρατός μπήκε για δεύτερη φορά στην αυλή του νοσοκομείου το πρωί της Παρασκευής και έκανε διαλογή ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. «Μετά από αυτό, η επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους δεν κατέστη δυνατή», είπε

Στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Safiya είπε ότι «σοκαρίστηκε από την είσοδο με μπουλντόζες και τανκς στο συγκρότημα του νοσοκομείου», προσθέτοντας ότι τανκς άρχισαν να πυροβολούν στους επάνω ορόφους, έσπασαν τζάμια «δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα πανικού, τρόμου και φόβου». «Όλοι στο νοσοκομείο μαζεύτηκαν στο κλιμακοστάσιο. Ήταν μια πολύ οδυνηρή σκηνή», είπε.

Ένα βίντεο έδειξε τον Abu Safiya να μιλά μέσα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου οι ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό ήταν στρυμωγμένοι. Μεταξύ άλλων είπε ότι κάποιοι βαριά τραυματισμένοι πέθαιναν και μια σειρά από ακίνητα γύρω από το νοσοκομείο πυρπολήθηκαν. Ακόμη είπε ότι το βράδυ της Πέμπτης, μια συνοδεία προμηθειών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έφτασε στο νοσοκομείο. Η συνοδεία παρέδωσε αρκετά καύσιμα για πέντε ημέρες, καθώς και 200 ​​μονάδες αίματος και μερικές άλλες προμήθειες, αλλά όχι φαγητό ή νερό.

«Εξήγησα την κατάσταση των ασθενών και των τραυματιών στο νοσοκομείο, τονίζοντας ότι η κατάστασή τους ήταν εξαιρετικά κρίσιμη και ότι ήταν απαραίτητη η εκκένωση», είπε.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα είπε στο CNN την Παρασκευή ότι 23 τραυματίες μεταφέρθηκαν με έξι ασθενοφόρα. Ο Abu Safiya είπε ότι υπάρχουν 70 άτομα που τραυματίστηκαν σοβαρά στο νοσοκομείο τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών στην περιοχή Jabalya της βόρειας Γάζας, η οποία έχει υποστεί έντονα ισραηλινά σφυροκοπήματα τις τελευταίες ημέρες.