Αναλυτικά:

Καλημέρα σε όλες και όλους.
Οι σημειώσεις μου για την εβδομάδα που πέρασε.
Σημείωση 1
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου δίνει την ευκαιρία να δυναμώσουμε τη μνήμη για τον όλεθρο που έφερε ο ναζισμός.
Για το Ολοκαύτωμα, αυτό το έγκλημα των εγκλημάτων.
Για την ηρωική αντίσταση εκατομμυρίων ανθρώπων, από τα βουνά της Αλβανίας και της Ελλάδας έως το Στάλινγκραντ και τη Νορμανδία.
Είναι όμως και ημέρα πολιτικής δέσμευσης: Να μην αφήσουμε ποτέ ξανά το φασισμό να σηκώσει κεφάλι.
Σημείωση 2
Σήμερα, απειλή για τη δημοκρατία δεν είναι μόνο οι νοσταλγοί του Χίτλερ που δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα, όπως η Χρυσή Αυγή.
Απειλή για τη δημοκρατία (και μάλιστα μεγάλη) συνιστά και η «φιλική στο χρήστη» νέα Ακροδεξιά την οποία «χαϊδεύει» η επίσημη Δεξιά στην Ελλάδα και τον Ευρώπη.
Απειλή για τη δημοκρατία (και μάλιστα μεγάλη) είναι η έκρηξη των ανισοτήτων.
Απειλή για τη δημοκρατία (και μάλιστα μεγάλη) είναι η κατάλυση του κράτους δικαίου.
Απειλή για τη δημοκρατία (και μάλιστα μεγάλη) είναι οι αυταρχικές κραυγές κατά δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Σημείωση 3
Στη συζήτηση στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, είπα μεταξύ άλλων:
«Έχετε βρει το μεγάλο σχέδιο για την αύξηση του ποσοστού σας, τη στροφή προς την άκρα δεξιά. Αυτό είναι πλέον το πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Σε βάρος της χώρας, σε βάρος της δημοκρατίας, σε βάρος του κράτους δικαίου. Είδαμε, κύριε Μητσοτάκη, να κάθεστε δίπλα-δίπλα στην μετα-φασίστρια κυρία Μελόνι, στην επίγονο του Μουσολίνι, να χαμογελάτε και κυρίως να μιλάτε την ίδια γλώσσα μαζί της.
Αναφέρομαι στο μεταναστευτικό και στην υποκρισία μιας κυβέρνησης η οποία από τη μία λέει ότι αναγνωρίζει το υπαρκτό, τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και ότι ολόκληροι τομείς, ολόκληρες περιοχές της χώρας μαραζώνουν, η ύπαιθρος ερημώνει. Την ίδια στιγμή όμως δεν έχει κανένα ουσιαστικό στρατηγικό σχέδιο για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Καμία στρατηγική για τη δημογραφική και κοινωνική ανανέωση της χώρας μας. Γι’ αυτό επικροτείτε το ακροδεξιό μοντέλο της κυρίας Μελόνι η οποία εσχάτως κάνει outsourcing το μεταναστευτικό στη γειτονική της και γειτονική μας Αλβανία.
Γι’ αυτό κάνετε πως δεν βλέπετε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για το μεταναστευτικό.
Είναι ο δρόμος της στρατηγικής ένταξης, κ. Μητσοτάκη, είναι ο δρόμος τον οποίο ακολουθεί σήμερα ο Ισπανός Πρωθυπουργός, ο κύριος Σάντσεθ.
Υπάρχει κι άλλος δρόμος, δεν υπάρχει μόνο η ακροδεξιά στην Ευρώπη. Έχετε διαλέξει την πλευρά της κυρίας Μελόνι και του κυρίου Όρμπαν την ώρα που υπάρχει και η προοδευτική Ευρώπη που σας δείχνει και έναν διαφορετικό δρόμο».
Σημείωση 4
Η άρση της προστασίας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis δείχνει ότι ο Δεξιά μετατρέπει τη χώρα σε κανονική μπανανία.
Αφού τροποποίησαν τον Ποινικό Κώδικα, τώρα θα σύρουν στα δικαστήρια όσους με τις μαρτυρίες τους βοήθησαν την έρευνα για το σκάνδαλο.
Θυμίζω ότι για το σκάνδαλο η Novartis έκανε εξωδικαστικό διακανονισμό με το αμερικανικό Δημόσιο, πληρώνοντας 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της στην Ελλάδα.
Αλλά για την Δεξιά δεν υπάρχει σκάνδαλο, όλα είναι σκευωρία. Η δίωξη σε βάρος των προστατευόμενων μαρτύρων δεν αποτελεί μόνο το επιστέγασμα της συγκάλυψης για το σκάνδαλο Novartis. Στέλνει το μήνυμα της ομερτά για όλες τις υποθέσεις σκανδάλων. Η διαφθορά γίνεται καθεστώς.
Σημείωση 5
«Η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα με τρόπο αδιανόητο. Οι πολιτικές και οι πρακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη βόρεια Γάζα κινδυνεύουν να αδειάσουν την περιοχή από όλους τους Παλαιστίνιους. Είμαστε αντιμέτωποι με αυτό που θα μπορούσε να προσομοιάζει σε εγκληματικές θηριωδίες, που περιλαμβάνουν πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
Αυτά δήλωσε προχθές ο Φόλκερ Τουρκ, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Ο τερματισμός της γενοκτονίας στη Γάζα και της καταστροφής στον Λίβανο είναι στο χέρι της διεθνούς κοινότητας και κυρίως της αμερικανικής κυβέρνησης. Η σχετικά περιορισμένη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν έδειξε ότι όταν θέλουν οι ΗΠΑ μπορούν να βάλουν φραγμό στον Νετανιάχου. Δεν υπάρχει πλέον καμιά δικαιολογία…
Σημείωση 6
Save the date.
Στις 7-10 Νοεμβρίου το 1ο Συνέδριο της Νέας Αριστεράς. Συζητάμε για την ταυτότητα και το πρόγραμμά μας, για το σχέδιο μας για να αλλάξει ο πολιτικός συσχετισμός στη χώρα. Η Νέα Αριστερά είναι εδώ. Ανανεώνεται και προχωράει μπροστά.
ΥΓ. Μια μικρή περιπέτεια υγείας με άφησε εκτός για λίγες μέρες. Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλες και όλους για τις όμορφες ευχές σας.