Φονικές επιδρομές πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία στην Τύρο Λιβάνου που φιλοξενεί πολλούς αρχαιολογικούς χώρους που ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας της Unesco. Από τις αεροπορικές επιδρομές σκοτώθηκαν 7 άνθρωποι. Το Ισραήλ είχε εκδώσει νωρίτερα προειδοποίηση με εντολή εκκένωσης για τα πλήγματα που επρόκειτο να ακολουθήσουν:
#عاجل 🔴 بيان عاجل لسكان منطقة صور في لبنان وتحديدًا إلى المتواجدين في المباني بين الشوارع: دكتور علي الخليل، حيرام، محمد الزيات، نبيه بري
⭕️أنشطة حزب الله تجبر جيش الدفاع على العمل ضده وبقوة حيث لا ننوي المساس بكم
⭕️عليكم الابتعاد فوراً الى خارج المنطقة المحددة بالأحمر والتوجه… pic.twitter.com/6rc2GpVtQQ
— افيخاي ادرعي (@AvichayAdraee) October 28, 2024
Η Ντόρσα Τζαμπάρι του Al Jazeera μεταδίδει από τη Βηρυτό ότι η Τύρος έχει γίνει στόχος των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, αποτελεί προπύργιο του κινήματος Άμαλ του προέδρου της λιβανέζικης Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.
«Πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα μήνυμα προς το κίνημα Άμαλ και την ηγεσία του, ο οποίος έχει πει ότι διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Χεζμπολάχ», ανέφερε η Τζαμπάρι.
Η ίδια πρόσθεσε ότι η ισραηλινή επίθεση θεωρείται ως άλλη μια προσπάθεια του Τελ Αβίβ να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις.
«Επιπλέον πίεση ασκείται τώρα σε αυτό το κίνημα, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για πιθανή κατάπαυση του πυρός. Ανεξάρτητα από αυτό, το Ισραήλ έχει πει ότι θα διαπραγματευτεί με την επίθεση να συνεχίζεται, ενώ η Χεζμπολάχ έχει πει το αντίθετο – δεν θα διαπραγματευτεί όταν δέχεται επίθεση», σημείωσε η δημοσιογράφος του αραβικού μέσου.
Από το βράδυ της Κυριακής έως το μεσημέρι της Δευτέρας (28/10) έχουν σημειωθεί συνολικά 16 επιθέσεις από αέρος σε πόλεις του νοτίου Λιβάνου και έξι χερσαίες.