Όπως είπε ο Ζούχρι σε δηλώσεις του σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου: «η Χαμάς είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συμφωνία ή ιδέες που θα τερματίσουν τα δεινά του λαού μας στη Γάζα, μια οριστική κατάπαυση του πυρός, καθώς και την αποχώρηση της κατοχής από ολόκληρη τη Λωρίδα, άρση της πολιορκίας, παροχή ανακούφισης, υποστήριξης και καταφυγίου στον λαό μας, ανοικοδόμηση και ολοκλήρωση μιας σοβαρής συμφωνίας για τους κρατούμενους».
Και πρόσθεσε: «το κίνημα ανταποκρίθηκε στο αίτημα των μεσολαβητών να συζητηθούν νέες προτάσεις σχετικά με την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή κρατουμένων, καθώς το κίνημα πραγματοποίησε ορισμένες συναντήσεις σχετικά με αυτό, και υπάρχουν άλλες συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν επίσης στο ίδιο πλαίσιο».
Επισήμανε επίσης ότι «ο εχθρός συνεχίζει να διαπράττει σφαγές κατά του λαού μας, ειδικά στο βορρά, και σκόπιμα κατέστρεψε την ιατρική υποδομή και τους πόρους πολιτικής άμυνας στη Λωρίδα της Γάζας και συνέλαβε περισσότερους από 600 Παλαιστίνιους των οποίων τη μοίρα έχουμε δεν γνωρίζω ακόμη».
Παράλληλα ο αξιωματούχος της Παλαιστινιακής οργάνωσης κάλεσε τους ηγέτες του αραβικού και του ισλαμικού έθνους να «ανακοινώσουν μια ιστορική απόφαση που είναι σύμφωνη με τη δικαιοσύνη του σκοπού μας, τη νομιμότητα των δικαιωμάτων του λαού μας και το μέγεθος των θυσιών και των ταλαιπωριών του, και ανέρχεται σε τις πολιτικές, ανθρωπιστικές και ηθικές ευθύνες και τους ρόλους τους και παρακάμπτει με θάρρος τις πιέσεις και τις επιταγές της αμερικανικής διοίκησης που υποστηρίζει και συνεργάζεται με την κατοχή στην επιθετικότητά της».
Ο Αμπού Ζούχρι ζήτησε επίσης «να επιβληθεί αμέσως άρση της πολιορκίας στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας για να περάσουν στον παλαιστινιακό θύλακα τρόφιμα, ιατρική βοήθεια και καύσιμα για να σωθούν οι ζωές εκατοντάδων χιλιάδων και να επουλωθούν οι πληγές δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων και τραυματιών καθώς και να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στους υποστηρικτές της κατοχής να σταματήσουν την επιθετικότητα και την εγκληματικότητα της και την καταστροφή όλων των στοιχείων της ανθρώπινης ζωής». Καλούμε τις εξομαλυντικές χώρες «να διακόψουν αμέσως τις σχέσεις τους με την κατοχή, καθώς είναι αδιανόητο πολλές ξένες χώρες να αναλάβουν την πρωτοβουλία να το κάνουν, ενώ κάποιες από τις αραβικές μας χώρες επιμένουν στις σχέσεις τους και στην εξομάλυνση με την κατοχή».
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Καταστροφικό πλήγμα η απαγόρευση του Ισραήλ στην UNRWA»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε πως η απαγόρευση του Ισραήλ στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες είναι ένα «καταστροφικό πλήγμα» που θα μειώσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ανθρώπων στη Γάζα και θα επηρεάσει σημαντικά όσους ζουν στη Δυτική Όχθη.
Η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση (Medecins Sans Frontieres – MSF) εντάσσεται στον αυξανόμενο κατάλογο των ανθρωπιστικών οργανώσεων που καταδίκασαν την κίνηση του ισραηλινού κοινοβουλίου τη Δευτέρα να ψηφίσει νόμους που απαγορεύουν τη λειτουργία της UNRWA στη χώρα.
Η απαγόρευση θα έχει «καταστροφικές επιπτώσεις» στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την UNRWA για την παροχή βασικής βοήθειας, ανέφεραν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε σημερινή (30/10) τους ανακοίνωση.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τέλος, καλούν σε άμεση διεθνή παρέμβαση για να πιέσουν το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφαση, να επιτρέψει την πρόσβαση σε βασική βοήθεια και να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Καταρρέει το σύστημα υγείας, έλλειψη βασικού εξοπλισμού όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες»
«Όταν νομίζεις ότι δεν μπορεί να χειροτερέψει άλλο, συνεχίζει να χειροτερεύει», είπε στο CNN ο Δρ Ναμπίλ Ράνα, ο οποίος εργάστηκε εθελοντικά με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση MedGlobal στα νοσοκομεία Nasser και Al Aqsa στη Γάζα.
«Βρισκόμαστε στο σημείο που όλο αυτό το σύστημα και η κοινωνία θα καταρρεύσει».
Δύο εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν έστειλε επιστολή στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνοντάς της 30 ημέρες για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, δήλωσε ο Ράνα.
«Είμαι χειρουργός», είπε, προσθέτοντας ότι έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει «πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει καν να βλέπουν».
«Αυτή είναι η πιο ακραία περίπτωση που έχω βιώσει σε καθημερινή, τακτική βάση».
Ο Ράνα δήλωσε ότι τα νοσοκομεία στη Γάζα έχουν έλλειψη βασικού εξοπλισμού, όπως ράμματα, αντιβιοτικά, φάρμακα και γάζες. Παρόλα αυτά, οι ντόπιοι γιατροί και νοσηλευτές που ζουν σε «ανυπόφορες» συνθήκες πηγαίνουν να εργαστούν και κάνουν ό,τι μπορούν.
«Η πιο δύσκολη μέρα για μένα είναι η μέρα που φεύγω, γιατί ξέρω ότι είμαι σε θέση να φύγω», είπε. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν. Δεν έχουν άλλη επιλογή».