Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει αναβρασμό στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, η οποία εξέφρασε την ενόχλησή της για τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, ζητώντας – για λόγους κυβερνητικής συνοχής – η να γίνει στην Ολομέλεια σε τέσσερις συνεδριάσεις.

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας.

«Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές και η ανάγκη που πάει να καλύψει ο νόμος για τα ΑΕΙ είναι επείγουσα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εξηγώντας ότι από το Σεπτέμβριο θα πρέπει να υπάρχουν βιβλία και δάσκαλοι στα σχολεία και ανοικτά πανεπιστήμια, και σε αυτό «δεν υπάρχει καμία ανοχή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ακόμα ο κ. Παπαθεοδώρου πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί επανεκκίνηση του νόμου σε συνθήκες ηρεμίας και διαλόγου και εξέφρασε την απορία του γιατί προκαλείται αυτή η αναταραχή όταν τα πανεπιστήμια θα πρέπει να ανοίξουν το Σεπτέμβριο.

«Δυστυχώς επανέρχεται η συντεχνιακή αντίληψη εκπαίδευσης που ίσχυε στον προηγούμενο νόμο», σχολίασε σε παρέμβασή του ο ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, προσθέτοντας ότι το πανεπιστήμιο πληρώνεται από τον Έλληνα φορολογούμενο και δεν είναι «αρματιλήκι κανενός».

Τη διαφωνία της για το σχέδιο νόμου, παρά τις αλλαγές, εξέφρασε η σύνοδος των πρυτάνεων. Σε έκτακτη συνοδό τους στο Λαύριο τόνισαν πως το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα πανεπιστήμια, «καθώς δεν συμβάλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ».