Η πρόταση του Μπορέλ τέθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνάντησης πρεσβευτών την Τετάρτη και θα υποβληθεί επίσημα την ερχόμενη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσαν στο Euronews ένας αξιωματούχος της ΕΕ και τρεις διπλωμάτες με γνώση της διαδικασίας.
Η αναστολή του πολιτικού διαλόγου εξαρτάται από την ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών και έτσι το σχέδιο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει, σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Η πλειοψηφία αυτών που πήραν το λόγο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασαν αρνητική γνώμη, αν και δεν μίλησαν όλοι οι πρεσβευτές, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες στο Euronews.
Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν μεταξύ όσων διαφώνησαν στην πρόταση, σύμφωνα με το Euronews.
Ωστόσο, η αναστολή μπορεί να μην είναι ο πραγματικός στόχος του Μπορέλ, του οποίου η θητεία πλησιάζει σύντομα στο τέλος της. Αυτό που σκοπεύει ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής, όπως λέει αξιωματούχος της ΕΕ, είναι να υποχρεώσει τις πρωτεύουσες να δηλώσουν ξεκάθαρα ποια είναι η θέση τους σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ. «Είναι, πρώτα απ’ όλα, ένα πολιτικό μήνυμα ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε ο αξιωματούχος στο Euronews, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ταυτόχρονα, θα ήταν ένας τρόπος να αναγκαστεί το Ισραήλ να εξηγήσει και να δικαιολογήσει επιτέλους τις ενέργειές του».
Η πρόταση του Μπορέλ βασίζεται στη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, η οποία περιέχει νομικά δεσμευτικές διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις αρχές του έτους, η Ισπανία και η Ιρλανδία συνέταξαν κοινή επιστολή απαιτώντας «επείγουσα αναθεώρηση» της συμφωνίας, αλλά συνάντησαν ισχυρές αντιδράσεις από χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία, η Αυστρία και η Ουγγαρία, που είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Ισραήλ στην ΕΕ.