Η επίθεση έγινε μετά την πρώτη χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Atacms σε ρωσικό έδαφος την Τρίτη, μετά από άδεια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Οι βρετανικοί πύραυλοι Storm Shadow, που χρησιμοποιούνταν ήδη από την Ουκρανία εντός της επικράτειάς της, είναι ικανοί να αποφεύγουν τις αντιαεροπορικές άμυνες, καθιστώντας τους καθιστά ισχυρό όπλο επίθεσης. Ένας δυτικός αξιωματούχος που ενημερώθηκε για το χτύπημα είπε ότι πολλοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε τουλάχιστον έναν ρωσικό στρατιωτικό στόχο.
Υπενθυμίζεται πως στον απόηχο του χτυπήματος με τα αμερικανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ευρύτερη χρήση των πυρηνικών όπλων. Πρόκειται για ανανέωση διατάγματος το οποίο είχε υπογράψει ο Ρώσος πρόεδρος τον Ιούνιο του 2020. Συμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, το έγγραφο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότιη Ρωσία θα θεωρήσει τώρα οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση, ενώ διατηρεί το δικαίωμα να εξετάσει μια πυρηνική απάντηση σε μια συμβατική επίθεση όπλων που απειλεί την κυριαρχία της, μια μεγάλης κλίμακας εκτόξευση εχθρικών αεροσκαφών, πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το ρωσικό έδαφος, το πέρασμα των ρωσικών συνόρων και μια επίθεση στη σύμμαχό της, Λευκορωσία.
«Η κρατική πολιτική στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής έχει αμυντικό χαρακτήρα, αποσκοπεί στη διατήρηση του δυναμικού των πυρηνικών δυνάμεων σε επίπεδο επαρκές για την εξασφάλιση της πυρηνικής αποτροπής και εγγυάται την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, την αποτροπή ενός δυνητικού εχθρού από την επίθεση κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας και (ή) των συμμάχων της, και σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης – την αποτροπή της κλιμάκωσης των στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους με όρους αποδεκτούς από τη Ρωσική Ομοσπονδία και (ή) τους συμμάχους της» αναφέρεται στο διάταγμα.